Web Analytics
Kineski stručnjaci istražuju integrisanu upotrebu super mikroskopa - BetaRS

Kineski stručnjaci istražuju integrisanu upotrebu super mikroskopa

Svet | 12.08.2024 | access_time 11:20
Kineski stručnjaci istražuju integrisanu upotrebu super mikroskopa
Xinhua/Liu Dawei
Više od 500 kineskih stručnjaka okupilo se na konferenciji u Landžouu, u severozapadnoj kineskoj provinciji Gansu, početkom avgusta, kako bi istražili integrisanu upotrebu Hefei izvora svetlosti (HLS) i Kineskog izvora spalacionih neutrona (CSNS), dva velika naučna postrojenja nazvana "super mikroskopima" za proučavanje strukture mikroskopskog sveta.

HLS je prvi sinkrotron izvor svetlosti u Kini, dok je CSNS prvi i četvrti u svetu impulsni spalacioni izvor neutrona, prenosi Sinhua.

Govoreći na konferenciji, Vang Šeng, zamenik direktora Instituta za fiziku visokih energija (IHEP) Kineske akademije nauka, rekao je da HLS i CSNS koriste X-zrake odnosno neutrone, za proučavanje mikrostruktura i svojstava materije. Integrisana upotreba ova dva velika naučna postrojenja može pružiti potpunu strukturnu informaciju o materijalima, rekao je Vang.

Naučnik je objasnio da izvor spalacionih neutrona i izvor sinkrotronskog zračenja dele mnoge zajedničke korisnike, kao i mnoge sličnosti u ključnim tehnologijama i eksperimentalnim metodama. Više od 95 procenata korisnika izvora spalacionih neutrona takođe koristi izvore svetlosti, a mnogi istraživački projekti zahtevaju korišćenje oba postrojenja, dodao je.

Vang je rekao da je konferencija izgradila platformu za stručnjake i korisnike da razmene ideje, dodajući da su učesnici izrazili nadu da će koristiti ova dva velika naučna uređaja za sprovođenje visokokvalitetnih naučnih istraživanja i promovisanje daljnje primene sinkrotron izvora svetlosti i izvora neutrona u multidisciplinarnim oblastima kao što su nauka o materijalima, životna sredina, energetska kataliza i inženjerska tehnologija.

Stručnjaci predlažu potpuno korišćenje komplementarnih prednosti tehnologije raspršenja neutrona i tehnologije sinkrotronskog zračenja za promovisanje interdisciplinarne integracije, razvoja visokotehnoloških industrija i akademske saradnje.

Konferenciju su zajednički organizovali Univerzitet nauke i tehnologije Kine i IHEP.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena