Web Analytics
ProGlas: Tražimo slobodu za uhapšene demonstrante - BetaRS

ProGlas: Tražimo slobodu za uhapšene demonstrante

Društvo | 12.08.2024 | access_time 11:30
ProGlas: Tražimo slobodu za uhapšene demonstrante
Foto: Beta/Miloš Miškov
Inicijativa ProGlas saopštila je danas da osuđuje hapšenja građana na mirnim demonstracijama protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru, i da traži njihovo hitno oslobađanje.

"Suočena s masovnim nezadovoljstvom građana, izraženim na najmasovnijem protestnom pokretu u Srbiji u protekle dve decenije i na velikim demonstracijama u Beogradu, vlast se odlučila na represiju, hapšenja i zastrašivanja, skraćene sudske postupke i drakonske kazne. Uvereni smo da represija vlasti neće uplašiti građane Srbije koji koriste pravo na proteste garantovano Ustavom Srbije i međunarodnim konvencijama koje je Srbija ugradila u svoj pravni poredak. Sva odgovornost za posledice i dalji razvoj događaja pada na vlast koja na silu pokušava da nametne projekat koji je izazvao ogromno uznemirenje i nezadovoljstvo građana", naveli su iz ProGlasa u saopštenju.

Naglasili su da je vlast, osim faktičke represije, posegnula i za sistematskim onemogućavanjem javne reči.

"Nikada do sada nismo imali saopštenja državnih organa povodom govora na protestima. ProGlas osuđuje saopštenje Ministarstva rudarstva i energetike protiv Svetlane Bojković kao nečuven primer nerazumevanja slobode govora", zaključili su u saopštenju.

Teme