Web Analytics
Izložba srednjovekovnog oružja i oruđa u barutani u Niškoj tvrđavi - BetaRS

Izložba srednjovekovnog oružja i oruđa u barutani u Niškoj tvrđavi

Izložbe | 12.08.2024 | access_time 13:00
Izložba srednjovekovnog oružja i oruđa u barutani u Niškoj tvrđavi
Foto: Beta/Saša Đorđević

Barutana iz turskog vremena kod severnog ulaza u Nišku tvrđavu, nekada zapuštena i ruinirana, danas je mesto koje turisti rado posećuju jer je ovog leta u njoj otvorena izložba srednjovekovnog oružja, oklopa i stvari koje su se nekada svakodnevno koristile. Autor izložbene postavke je udruženje “Zmajeva griva”, a članovi ovog udruženja i predstavljaju izložbu posetiocima.

Nikola Brkić iz udruženja “Zmajeva griva” kazao je da su članovi i predsednik udruženja Dušan Hadžić napravili eksponate od drveta, dok su oklope i oružje nabavili od oružara iz naše zemlje i inostranstva.

“U našoj izložbi možete videti različite predmete kroz različite periode, pogotovo iz 10. veka, onda 12. i 13. veka i jedan eksponata iz 15. veka, kako iz ratnog života ljudi, tako i iz svakodnevnog života – kreveta, stolova, stolica, štitova, oklopa, oružja koje su koristili kroz istoriju, naročito u srednjem veku”.

Brkić je rekao da oružje koji posetioci mogu da vide u u barutani poput koplja, mača, luka i strele i sekira nisu specifični samo za područje Srbije, već su korišćeni širom sveta.

“Jedan od najzanimljivijih eksponata je oklop koji vidite iza mene. To je oklop iz 12. i 13. veka koji se koristio od vizantije, Srbije, Bugarske, pa čak gore do Rusije”.

Izložbena postavka u barutani je rezultat sporazuma koje je udruženje „Zmajeva griva“ potpisalo sa Turističkom organizacijom Niša.

Prvobitno je planirano da izložba bude otvorena svakog vikenda do kraja septembra, ali s obzirom na veliko interesovanje turista u udruženju priželjkuju da bude otvorena i nadalje.

Posetioci, među kojima je i Tatjana Đorđević iz Niša, imaju samo reči hvale za ideju da u barutani bude izloženo srednjevekovno oružje i oruđe.

“Izložba mi se jako dopala. Ovo je nešto što je Nišu trebalo. Po mom mišljenju ovakvih sadržaja bi trebalo da bude još više u samoj Tvrđavi“.

Članovi udruženja „Zmajeva griva“ ispred barutane postavili su poligon za streličarenje, tako da posetioci mogu da se oprobaju u tom sportu uz skromnu novčanu naknadu, a sav prihod biće uplaćen u humanitarne svrhe.



Prilog Kineske Medijske Grupe

Teme