Web Analytics
Pernat (SSP): Ne može se verovati rečima ministarke Vujović zbog Linglonga - BetaRS

Pernat (SSP): Ne može se verovati rečima ministarke Vujović zbog Linglonga

Politika | 12.08.2024 | access_time 13:50
Pernat (SSP): Ne može se verovati rečima ministarke Vujović zbog Linglonga
Foto: Beta/Milos Miskov

Poslanica Stranke slobode i pravde Sonja Pernat danas je ocenila da se ne može verovati rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović koja tvrdi da se neće dozvoliti realizacija nijednog projekta u Srbiji ukoliko ugrožava životnu sredinu.

Pernat je u saopštenju navela da kineska kompanija Linglong za fabriku guma u Zrenjaninu još nije dostavila studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a dobila je dozvolu za odlaganje opasnog otpada.

"Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je rekla da se neće dozvoliti realizacija nijednog projekta ukoliko ugrožava životnu sredinu. Kako da joj verujemo ako znamo da je Linglong u Zrenjaninu nikao bez ijedne studije o proceni uticaja na životnu sredinu i počeo da radi po planu da proizvede 13 miliona guma godišnje, kao i da je mimo zabrane i bez studije dobio dozvolu za odlaganje 700 kilograma neopasnog otpada dnevno", navela je Pernat koja je i odbornica u Skupštini grada Zrenjanina.

Istakla je da primer Zrenjanina dokazuje da nikakva studija o proceni uticaja na životnu sredinu, koja je zakonom propisana, nije presudna da li će strani investitor napraviti fabriku i početi proizvodnju u prljavoj industriji i da se zato ministarki ne može verovati.

"Srbija je na putu da postane kolonija prljave industrije, a taj sunovrat zaustavićemo samo promenom ove vlasti", navela je Pernat.

Teme