Web Analytics
Milijarde dolara i evra stižu u Rusiju uprkos sankcijama - BetaRS

Milijarde dolara i evra stižu u Rusiju uprkos sankcijama

Ekonomija | 13.08.2024 | access_time 10:35
Milijarde dolara i evra stižu u Rusiju uprkos sankcijama
Foto: Beta/Milan Obradović

Oko 2,3 milijarde u dolarima i evrima stiglo je u Rusiju otkako su SAD i EU zabranile izvoz svojih novčanica u martu 2022, posle invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci carine u koje je britanska agencija Rojters imala uvid.


Podaci koji ranije nisu bili objavljeni pokazuju da je Rusija uspela da zaobiđe sankcije kojima se blokiraju uvoz gotovog novca, i pokazuju da su dolari i evri i dalje korisni za trgovinu i putovanja, iako Moskva nastoji da smanji svoju izloženost čvrstim valutama.


Podaci carine, koje je Rojters dobio od komercijalnog izvora koji evidentira i prikuplja informacije, pokazuju da je keš prebačen u Rusiju iz UAE i Turske, dve zemlje koje nisu uvele ograničenja u trgovini sa Rusijom.


Zemlja porekla više od polovine transakcije nije navedena u evidenciji.


Vlada SAD je u decembru zapretila kaznama za finansijske institucije koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije i uvela sankcije kompanijama iz trećih zemalja tokom 2023. i 2024. godine.


Rusija je počela da označava dolar i evro kao "toksične" 2022. godine, jer su joj sankcije smanjile pristup globalnom finansijskom sistemu, ometajući plaćanja i trgovinu. Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi Banke Rusije u Evropi.


Carinska evidencija pokriva period od marta 2022. do decembra 2023. godine, a Rojters nije mogao da pristupi novijim podacima.

(beta/cmg)

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT