Web Analytics
Kina danas proslavlja svoje olimpijske uspehe - BetaRS

Kina danas proslavlja svoje olimpijske uspehe

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 13.08.2024 | access_time 13:15
Kina danas proslavlja svoje olimpijske uspehe
Kina danas u svojim državnim medijima i na društvenim mrežama proslavlja jedan od najboljih olimpijskih rezultata u svojoj istoriji, nakon osvojenih 40 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Parizu.

To je najbolji kineski učinak na Olimpijskim igrama van svoje zemlje, pri čemu je osvojen jednak broj zlatnih medalja kao i favorizovani SAD, mada je Kina zaslužila nešto manje ostalih odličja od svog geopolitičkog rivala (126 prema 91 u korist Amerike).

Ali je za mnoge navijače, Kina pravi pobednik ovih Igara, pogotovo ako se u njen "saldo" uključe i medalje koje su osvojili Hong Kong (četiri, uključujući dve zlatne) i Tajvan (sedam, uključujući dve zlatne).

U Parizu su se sportisti iz Hong Konga takmičili kao izdvojen tim, dok je Tajvan, za koji Kina tvrdi da je deo njene teritorije, učestvovao na Olimpijadi kao "Kineski Tajpej".

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo, nekoliko publikacija ističe prilagođenu tabelu medalja, gde se kineskom ukupnom broju dodaju i one koje su osvojili Hong Kong i Tajvan.

Državna novinska agencija Sinhua čestitala je kineskim sportistima što su "širili prijateljstvo" u Parizu, dok su se odupirali "zlonamernim provokacijama" povezanim sa optužbama za doping kineskih plivača.

U aprilu je list Njujork tajms (The New York Times) otkrio da su 23 kineska plivača navodno bila pozitivna početkom 2021. godine na zabranjenu supstancu trimetazidin. Ali nisu sankcionisani jer je Svetska antidoping agencija prihvatila kinesku tvrdnju o kontaminaciji hrane.

Na igrama u Parizu kineski sportisti su navodno bili dodatno kontrolisani zbog tih sumnji o dopingu. 

Teme