Web Analytics
Šef kineske diplomatije u poseti Mjanmaru i Tajlandu - BetaRS

Šef kineske diplomatije u poseti Mjanmaru i Tajlandu

Svet | 13.08.2024 | access_time 14:30
Šef kineske diplomatije u poseti Mjanmaru i Tajlandu
Xinhua
Vang Ji, član političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova, posetiće Mjanmar i otputovati na Tajland ge će kopredsedavati devetom sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Saradnje Lancang-Mekong (LMC) i prisustvovati neformalnoj raspravi ministara spoljnih poslova Kine, Laosa, Mjanmara i Tajlanda, od 14. do 17. avgusta.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da predstojeća Vangova poseta Mjanmaru ima za cilj produbljivanje oobostrano korisne saradnje u raznim oblastima, konsolidujući blisku vezu prijateljstva dva naroda i poboljšanje izgradnje Zajednice Kina -Mjanmar sa zajedničkom budućnošću, prenosi Sinhua.

Kao prijatelj i sused Mjanmara, Kina strogo sledi princip nemešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja, podržava napore Mjanmara da podrži stabilnost, rast ekonomije i poboljša život ljudi i pruža konstruktivnu pomoć stranama u Mjanmaru da na adekvatan način prevaziđu razlike u ustavnim okvirima i u skladu sa drugim zakonima, dodao je portparol.

O saradnji Lancang-Mekong, portparol je rekao da je to inovativna vrsta mehanizma regionalne saradnje između Kine Kambodže, Laosa, Mjanmara, Tajlanda i Vijetnama koji karakterišu saradnja, konsultacije i zajednička korist. Od svog pokretanja 2016. godine, mehanizam je isporučio plodne rezultate, efikasno doprinoseći ekonomskom i socijalnom razvoju šest zemalja Lancang-Mekong mehanizma i donoseći opipljive koristi svojim narodima.

Portparol je rekao da poslednjih godina, pod strateškim vođstvom lidera Kine i zemalja Mekonga,  Kambodža, Laos, Mjanmar, Tajland i Vijetnam, zajedno sa Kinom najavili izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću kako bilateralno sa Kinom, tako i multielateralno pod mehanizmom LMC.

Kina se nada da će zajedno s zemljama Mekonga na sastanku ministara spoljnih poslova LMC pregledati napredak saradnje, sagledati dosadašnja iskustva i planirati sledeće korake za unapređenje LMC,  kako bi se izgradila regija Lancang-Mekong u primer visokokvalitetne saradnje u okviru inicijative Pojas i put, u predvodnika sprovođenja Globalne razvojne inicijative, pionira sprovođenja Globalne bezbednosne inicijative i prvaka sprovođenja Globalne civilizacijske inicijative, te oblikovala još bliža zajednica s zajedničkom budućnošću za zemlje Lancang-Mekonga, dodao je portparol.

Na marginama sastanka LMC, na poziv Tajlanda, Vang će učestvovati u neformalnoj raspravi između ministara spoljnih poslova Kine, Laosa, Mjanmara i Tajlanda kako bi razmenili mišljenja o regionalnoj situaciji, zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i drugim pitanjima, rekao je portparol.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika