Web Analytics
Izvor najduže kineske reke suočava se izazozovom klimatskih promena - BetaRS

Izvor najduže kineske reke suočava se izazozovom klimatskih promena

Klimatske promene | 13.08.2024 | access_time 15:25
Izvor najduže kineske reke suočava se izazozovom klimatskih promena
Xinhua/Wu Zhizun
Izvor reke Jangce, najduže reke u Kini, u budućnosti će, kako se očekuje, iskusiti trend zagrevanja i povećanja vlažnosti, što će doneti brojne izazove, naveli su kineski istraživači.

Ova informacija je objavljena tokom nedavne naučne ekspedicije koju su sproveli istraživači u izvorišnim područjima reka Jangce i Lancang u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghaj, prenosi Sinhua.

Do kraja 21. veka, prema umerenim scenarijima emisija, prosečne temperature u oblasti izvora Jangcea mogle bi se povećati za dva do četiri stepena Celzijusa, dok bi padavine mogle porasti za 10 do 30 procenata, rekao je Ćin Pengčeng, viši inženjer iz meteorološkog centra basena reke Jangce.

Izvorište reke Jangce nalazi se na Tibetansko-Ćingajskoj visoravni, sa prosečnom nadmorskom visinom od preko 4.500 metara. Ova visoravan, poznata kao "krov sveta", takođe je rodno mesto reke Žute reke, druge najduže reke u zemlji, i reke Lancang (poznate kao Mekong reka nakon što napusti Kinu).

Zagrevanje i povećanje vlažnosti u oblasti izvora Jangcea povećavaju rizike, uključujući smanjenje glečera i povećan protok vode i sedimenta.

"Ubrzano povlačenje glečera u regionu je evidentno, a čuveni glečeri se postepeno smanjuju," rekao je Fan Jue, član naučne ekspedicije.

Pored toga, ekstremni padavinski događaji u gornjim tokovima Jangcea su u porastu po učestalosti i po intenzitetu. U avgustu 2023. godine, hidrološka stanica Džimenda zabeležila je poplavu koja se događa jednom u veku i koja je izazvala ozbiljnu štetu na lokalnim putevima.

Od 1. do 22. jula ove godine, padavine u izvornoj oblasti Jangcea bile su 53,5 procenata iznad proseka za isti period prethodnih godina i oborile su rekord u poslednjoj deceniji.

Iako su kineski napori u očuvanju prirode poboljšali biodiverzitet u regionu, stručnjaci pozivaju na globalni odgovor i zajedničke mere za borbu protiv globalnog zagrevanja, uz povećanu pažnju i istraživanja o zagrevanju i vlažnijem izvorištu Jangcea.

Kao vitalni deo ekosistema Tibetansko-Ćingajske visoravni, izvorišne oblasti reka Jangce i Lancang igraju ključnu ulogu u očuvanju vodnih resursa, zaštiti biodiverziteta i osiguravanju ekološke stabilnosti.

Godišnje naučne ekspedicije na izvor reke Jangce se sprovode od 2012. godine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene