Web Analytics
Autobuski prevoznici: Ukidanje stajališta kod Auto-komande na štetu putnika južno od Beograda - BetaRS

Autobuski prevoznici: Ukidanje stajališta kod Auto-komande na štetu putnika južno od Beograda

Društvo | 14.08.2024 | access_time 11:05
Autobuski prevoznici: Ukidanje stajališta kod Auto-komande na štetu putnika južno od Beograda
Foto:Beta/Dragan Gojić
Autobuski prevoznici iz gradova koji u Beograd dolaze auto-putem Beograd-Niš saopštili su danas da je odbijena njihova inicijativa da se zadrži autobuska stajalište "Autokomanda", nakon izmeštanja glavne autobuske stanice na Novi Beograd.

"Eventulno ukidanje ovog stajališta biće na štetu putnika i za posledicu će imati produžetak putovanja za bar još sat vremena", navodi se u dopisu koji su prevoznici uputili gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, Sekretarijatu za saobraćaj Grada Beograda, Ministarstvu saobraćaja i članovima radne grupe za preseljenje Beogradske autobuske stanice.
Prema planu izmeštanja rute putovanja, a u koji su prevoznici imali uvid, svi autobusi iz pravca juga išli bi zaobilaznicom do nove autobuske stanice na Novom Beogradu, što bi povećalo vreme i trasu putovanja, autobuske karte bi bile skuplje, a putnici bi imali dodatne troškove ka centru grada i naseljima Karaburma, Medaković, Konjarnik ili Miljakovac.

Autobuski prevoznici smatraju da je u interesu putnika na južnom pravcu neophodno ovo stajalište koje je na razumnoj udaljenosti od glavnih gradskih institucija zbog kojih putnici dolaze u Beograd, a to su Kliničko-bolnički centar KBC, studentski domovi i najveća stambena naselja.

"Posebno ističemo KBC u koji dolaze putnici narušenog zdravlja i često dolaze na jutarnje zakazane lekarske preglede", navodi se u dopisu koji je dostavljen Agenciji Beta.

Prevoznici ukazuju da je Grad Beograd, u skladu sa zakonom, u obavezi da ukidanjem jednog stajališta obezbedi zamensko, te smatraju da je jedna od alternativa stajalište kod Plavog mosta.

Na ovo je upozorila i Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru, koja ističe da je među potpisnicima i Bortravel.

Poslanica u Skupštini Srbije iz SSP-a Irena Živković je rekla da ljudi često sa sobom vode malu decu kod lekara i da Gradska uprava Beograd odbijanjem ove inicijative usmerava bolesnu decu na gradski prevoz u kom će, kako je istakla, dodatno izgubiti vreme i sigurno neće stići na preglede koji se zakazuju rano ujutru.

Beti je danas rečeno da je sledeći sastanak prevoznika sa predstavnicima institucija zakazan je za 16. avgust, kada će dve strane pokušati da pronađu rešenje.

Teme