Web Analytics
Bugarska modernizuje PVO, kupuje nemački sistem IRIS-T - BetaRS

Bugarska modernizuje PVO, kupuje nemački sistem IRIS-T

Politika | Izvor: Beta | 14.08.2024 | access_time 12:15
Bugarska modernizuje PVO, kupuje nemački sistem IRIS-T
PrtScr: Diehl Group
Komisija za budžet i finansije Parlamenta Bugarske odobrila je predlog projekta za nabavku raketnih sistema PVO iz Nemačke a za sada je dogovorena nabavka jednog sistema IRIS-T SLM po ceni od 182 miliona evra.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, bugarska vojska planira nabavku dva sistema velikog i osam sistema srednjeg dometa, kao i dodatne opreme neophodne za održavanje i upotrebu sistema što je i zvanično potvrđeno u projektu "Program razvoja odbrambenih sposobnosti Oružanih snaga Bugarske 2032".

Odlukom od 30. novembra 2023. godine, Vlada Bugarske pridružila se Memorandumu o razumevanju u okviru nemačke inicijative "Štit evropskog neba" čiji je cilj podsticanje saradnje evropskih zemalja na polju zajedničke nabavke borbenih sistema u okviru ciljeva Spoljne i bezbednosne politike EU.

Sofija ima zastarelu PVO nasleđenu iz Hladnog rata. Kopnena vojska koristi sovjetske sisteme Strela i Osa, kao i protivavionsku artiljeriju kalibra 23 i 57 milimetara. Ratno vazduhoplovstvo i PVO raspolažu sa sistemima S-200 i S-300PMU, takođe sovjetske proizvodnje.

To se sada menja i predstavnici Ministarstva odbrane iz Sofije su na sastanku u julu sa predstavnicima Ministarstva odbrane Nemačke i kompanije "Diehl Defence" kao izvođača radova, dogovorili detalje nabavke novog sistema.

Predviđa se nabavka jednog PVO sistema IRIS-T SLM sa raketama, zatim obuka i sertifikacija inženjersko-tehničkog osoblja i integrisana logistička podrška za ukupnu vrednost od oko 182 miliona evra (356 miliona bugarskih leva) bez PDV-a. Očekuje se da će sistem biti isporučen u Bugarsku za 34 meseca, a operativne sposobnosti će steći nakon 39 meseci.

Bugarska je i dobila, kako se navodi u dokumentima, povoljnu ponudu za potencijalnu nabavku dodatnih sistema IRIS-T. Prva opcija je kupovina do pet sistema IRIS-T SLM po fiksnoj ceni od oko 160 miliona evra (313,628 miliona leva bez PDV-a), koja važi do kraja 2027. godine.

Druga opcija je kupovina sistema velikog dometa IRIS-T SLX po fiksnoj ceni od oko 300 miliona evra (587,489 miliona leva) bez PDV-a, koja važi do kraja 2031. godine, uz godišnje povećanje cene od 4,5 odsto.

Opcije nisu pravno obavezujuće za Bugarsku, ali kako su naveli zvaničnici Ministarstva odbrane te zemlje, pružaju povoljnu, predvidivu i fiksnu cenu potencijalne nabavke savremenih sistema PVO.

Oružane snage Nemačke primile su 6. avgusta prvu lansirnu jedinicu IRIS-T SLM. Bundesver je kupio, odnosno platio 950 miliona evra za šest lansirnih jedinica ili oko 158 miliona po lansirnoj jedinici.

Jedna lansirna jedinica ima osam raketa spremnih za lansiranje na ciljeve u vazdušnom prostoru.

Radar tog sistema sa oznakom TRML 4D otkriva ciljeve na daljini od 250 kilometara i visini od 30 kilometara, a rakete imaju maksimalni domet od 40 kilometara po daljini i 20 kilometara po visini.

Prvi operativni korisnik IRIS-T SLM su Oružane snage Ukrajine od kraja 2022. godine i zvanični podaci govore da je bio efikasan u 90 odsto slučajeva.

Drugi sistem za koji je zainteresovana Bugarska, IRIS-T SLX ima duplo veći domet, odnosno obara ciljeva na 80 kilometara daljine i na 30 kilometara visine. Po prvi put je predstavljen javnosti početkom 2024. godine i to kao projekat u razvoju.

Teme