Web Analytics
Studenti koji su zbacili premijerku Bangladeša, pomažu upravljanje državom - BetaRS

Studenti koji su zbacili premijerku Bangladeša, pomažu upravljanje državom

Svet | Izvor: Beta-AP | 14.08.2024 | access_time 14:10
Studenti koji su zbacili premijerku Bangladeša, pomažu upravljanje državom
Nedelju dana od smenjivanja premijerke Bangladeša s najdužim stažom, studenti koji su proterali Šeiku Hasinu usmeravaju saobraćaj u Daki, a dvojica koja su predvodila proteste su ušla u privremenu vladu nekoliko dana nakon pošto je Hasina dala ostavku i pobegla u Indiju.

Pre nego što ju je zapanjujućom brzinom srušio studentski pokret, Hasina je važila za jednog od najnepokolebljivijih lidera. Ukupno je vladala više od 20 godina, a u poslednjoj turi je osvojila četiri uzastopna mandata dok je njena vladavina postajala sve autokratskija.

I dalje se postavlja pitanje šta sledi njenoj zemlji koju nasilje još potresa zbog njenog uklanjanja koje je ostavilo stotine mrtvih. Studenti se nadaju da mogu vratiti mir i demokratiju i stvoriti "novi Bangladeš", rekao je Asif Mahmud, jedan od vođa protesta koji je sada ministar sporta i omladine.

"Nikada nismo mislili, nikada nismo imali ambiciju da ovako mladi preuzmemo takvu odgovornost", rekao je 26-godišnji Mahmud i dodao da "postoji pritisak, ali postoji i samopouzdanje".

Protesti predvođeni studentima počeli su zahtevom da se ukine sistem kvota za radna mesta u čitavom državnom sektoru, najvećem u zemlji, za kojeg su rekli da favorizuju Hasinine saveznike, ali je to preraslo u pobunu protiv premijerke i vlade njene Avami lige. Sukobi i pogibije u sukobima s policijom su podstakli šire ogorčenje protiv Hasine vladavine, a studenti su dobili podršku građana.

Ali zabrinutost tinja jer oni nemaju političkog iskustva, zbog obima njihovih ambicija i, što je najvažnije, koliko će vremena biti potrebno privremenoj vladi da organizuje izbore.

Studenti-ministri zajedno sa demonstrantima već su rekli da pre bilo kakvog glasanja žele da reformišu institucije za koje kažu da su ih degradirali i Avami liga i njen rival, dinastička Bangladeška nacionalistička partija.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da privremena vlada nije demokratski izabrana i da zato nema mandat da sprovodi velike promene.

Vlada, na čelu sa dobitnikom Nobelove nagrade Muhamedom Junusom koga su izabrali studenti, "mora imati na umu da je njihova glavna odgovornost održavanje izbora", rekao je Zilur Rahman, izvršni direktor Centra za studije upravljanja iz Dake. "Oni ne bi trebalo da donose nikakve političke odluke", smatra on.

Junus, ekonomista i dugogodišnji kritičar Hasine, poznat je širom sveta po pionirskoj upotrebi "mikrokredita" za pomoć najsiromašnijima, ali on nikada nije vodio vladu. On je jasno stavio do znanja da će studenti igrati ključnu ulogu na način koji do sada nije viđen: "Svako ministarstvo treba da ima studenta na čelu", rekao je on.

Potencijalno postavljanje studenata za ministre bi moglo da ih učini "gladnima za vlast" u veoma osetljivo doba za Bangladeš, rekao je Rahman.

Nahid Islam, drugi student koji je postao ministar, priznao je da nemaju iskustva u upravljanju, ali je rekao da su hrabrost i odlučnost koju su pokazali u zbacivanju Hasine dokaz da mogu da urade stvari.

"Mislimo da su studenti koji su uspeli da predvode ustanak... i građani dovoljno sposobni da izgrade zemlju", rekao je Islam, rođen 1998. godine, a sada vodi Ministarstvo informacija i tehnologije.

Nakon Hasininog svrgavanja, studenti su organizovali proteste i postavili ultimatume drugim vlastima za koje se smatra da su joj bliske, zahtevajući ostavke. Šest sudija Vrhovnog suda, uključujući glavnog sudiju i guvernera centralne banke, svi su podneli ostavke proteklih dana.

"Vlada se ne može tako voditi", rekao je Mahfuz Anam, glavni urednik novina "The Daily Star", a mnogi studenti koji su proteklih nedelja protestovali slažu se s tim. Oni žele da privremena vlada bude neutralna i nevezana za glavne, tradicionalne političke stranke s kojima njihova generacija nema mnogo veze.

Alvi Mahmud, 18-godišnji student, rekao je da ako privremena vlada bude dobro radila, "ljudi neće želeti BNP ili Avami ligu ili bilo koje tradicionalne, stare stranke. Želeće promene. Želeće nov način života".

Goruće pitanje je kada se mogu održati izbori. Mirza Fakhrul Islam Alamgir, viši lider BNP-a, rekao je novinarima u ponedeljak da je ta stranka rekla premijeru Junusu da će privremenoj vladi dati "razuman rok" da stvori povoljne i demokratske uslove za izbore i "smirenost u političkom okruženju". To bi moglo dati studentskim liderima vremena da se i oni politički mobilišu uoči izbora.

"Još ne razmišljamo o političkoj platformi", rekao je Islam, novi ministar. "Ali, mlada generacija je spremna da vodi ovu zemlju, ta generacija je izgrađena", smatra on.

Studenti sada krče ulice koje su nedavno bile bojno polje umrljano krvlju njihovih prijatelja. Čiste ostatke kuća i univerzitetskih kampusa uništenih u nasilju. I mada se deo policije vratio na ulice posle štrajka, mnogi studenti i dalje pomažu usmeravanje saobraćaja.

Teme