Web Analytics
Otkriveni faktori koji utiču na rizik od izumiranja skrivenosemenica - BetaRS

Otkriveni faktori koji utiču na rizik od izumiranja skrivenosemenica

Društvo | 14.08.2024 | access_time 14:15
Otkriveni faktori koji utiču na rizik od izumiranja skrivenosemenica
Xinhua/Feng Kaihua
Kineski istraživači su nedavno postigli napredak u razumevanju prostorne distribucije i faktora koji utiču na rizik od izumiranja kod skrivenosemenica (angiospermi) , raznovrsne grupe biljaka na Zemlji, saopštio je Institut za botaniku Kineske akademije nauka.

Skrivenosemenice obuhvataju širok spektar biljaka, od trava i žbunja do velikih stabala. Ova grupa je karakteristična po zatvorenim semenima unutar plodova, jedinstvenom procesu dvostruke oplodnje i širokom spektru cvetnih struktura.

Kako prenosi Sinhua, istraživači su nedavno otkrili da su rizici od izumiranja skrivenosemenica u Kini značajno prostorno koncentrisani. Južna Kina ima status ozbiljnije ugroženosti u odnosu na sever.

Takođe su otkrili da je struktura vegetacije glavni faktor koji utiče na njihov rizik od izumiranja, zatim slede klima i evolucija.

Biodiverzitet je ključna osnova za opstanak i razvoj čovečanstva, a njegov gubitak predstavlja ozbiljnu pretnju održivom razvoju ljudskog društva. Razumevanje mehanizama gubitka i očuvanja biodiverziteta zahteva istraživanje obrazaca distribucije i faktora koji pokreću rizike od izumiranja vrsta. 

"Složeni teren i raznovrsna klima čine Kinu jednom od zemalja sa najviše biodiverziteta na svetu",  rekla je Džao Lina, inženjerka u institutu.

"Sprovođenje velikih sveobuhvatnih studija o rizicima od izumiranja vrsta u Kini ima veliki značaj za tačno predviđanje trendova promena biodiverziteta i naučno formulisanje ciljanih strategija očuvanja", dodala je ona.

Istraživači su konstruisali drvo života za 27.185 vrsta skrivenosemenica u Kini koristeći 2,02 miliona podataka na nivou okruga, sa ciljem proučavanja karakteristika prostorne distribucije i regionalnih razlika u rizicima od izumiranja. 

Takođe su integrisali pet aspekata, uključujući evoluciju, klimu, strukturu vegetacije, topografiju i uticaj čoveka, kako bi konstruisali tri seta od 12 modela prilagođenih različitim prostornim skalama, omogućavajući im da sveobuhvatno analiziraju pokretače rizika od izumiranja.

Istraživači su otkrili da na regionalnom nivou, klimatski faktori prvenstveno pokreću rizike od izumiranja skrivenosemenica u južnoj Kini, dok faktori strukture vegetacije dominiraju na zapadu, a evolucioni faktori vode na severu.

Studija ističe složenost i hitnost očuvanja biodiverziteta i ima značajnu naučnu vrednost za predviđanje trendova gubitka biodiverziteta i formulisanje ciljanih mera očuvanja, rekla je Džao.

Studija je objavljena u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications).

Teme