Web Analytics
Tajkonauti sa Šendžou-18 testirali protivpožarni alarm i uzimali uzorke krvi u svemiru - BetaRS

Tajkonauti sa Šendžou-18 testirali protivpožarni alarm i uzimali uzorke krvi u svemiru

Društvo | 14.08.2024 | access_time 14:20
Tajkonauti sa Šendžou-18  testirali protivpožarni alarm i uzimali uzorke krvi u svemiru
Xinhua/Guo Zhongzheng
Posada Šendžou-18 na kineskoj svemirskoj stanici u orbiti nedavno je sprovela test protivpožarnog alarma, procenjujući performanse senzora za detekciju požara unutar svemirskog broda sa tri modula.

Kineska agencija za upravljanje svemirskim misijama sa ljudskom posadom objavila je video snimke iz svemira, na kojima se vidi kako tri tajkonauta koriste specijalizovane alate da aktiviraju senzore za temperaturu i dim, koji su zauzvrat pokrenuli protivpožarne alarme za osvetljenje i instrumente, piše Sinhua.

Trojica astronauta su takođe uzeli uzorke krvi. Pored rutinskih pregleda krvi koji se obavljaju u orbiti, neki uzorci će biti sačuvani na niskim temperaturama i vraćeni na Zemlju nakon misije radi daljih medicinskih studija.

Prema navodima svemirske agencije, prošli su kroz niz medicinskih provera vezanih za krvni pritisak, srčani ritam i funkciju pluća.

Posada Šendžou-18 je završila više od polovine svog šestomesečnog putovanja u svemiru, nakon što su lansirani krajem aprila. Izveli su dve svemirske šetnje i nekoliko naučnih eksperimenata u orbiti.

Teme