Web Analytics
WWF Adrija, Grinpis Hrvatska i Zelena akcija traže da se obustave radovi na vrelu Une - BetaRS

WWF Adrija, Grinpis Hrvatska i Zelena akcija traže da se obustave radovi na vrelu Une

Životna sredina | Izvor: Beta | 14.08.2024 | access_time 16:50
WWF Adrija, Grinpis Hrvatska i Zelena akcija traže da se obustave radovi na vrelu Une
Foto: YTPrintScreen
Fond za zaštitu prirode WWF Adrija, Zelena akcija i Grinpis u Hrvatskoj zatražili su danas da se obustave radovi na izgradnji male hidroelektrane na reci Uni i podržali proteste lokalnog stanovništva i udruženja koji traže odgovor zašto nadležne inspekcije nisu zaustavile radove. 

Direktorka programa zaštite prirode u regionalnom ogranku svetske organizacije WWF, Dunja Mazoko Drvar rekla je za agenciju Hina da male hidroelektrane, Iako se često promovišu kao ekološki prihvatljiv izvor energije, imaju devastirajući uticaj na prirodu.

Ona je istakla da studije pokazuju da izgradnja malih hidroelektrana fragmentira staništa rečnih ekosistema, što negativno utiče na puteve migracije riba i druge vodene organizme. Posledica su i promene u hidrologiji reka, smanjenje protoka vode i promene temperature, koje smanjuju biološku raznolikost i ugrožavaju endemske vrste.

Mazoko Drvar je rekla da svetska organizacija za zaštitu prirode WWF, kao organizacija koja decenijama radi na zaštiti reka i koja se protivi izgradnji malih hidrocentrala na bilo kojem prostoru, a posebno unutar zaštićenih područja, prati situaciju na reci Uni od prve vesti o početku radova na maloj hidroelektrani Una-mlin.

Obustavljanje radova zatražio je i ogranak međunarodne ekološke organizacije Grinpis u Hrvatskoj, navodeći da podržava proteste zbog izgradnje hidroelektrane koji traju već mesec dana.

Utvrđeno je, kažu, da nije sproveden postupak prethodne ocene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Kako planirani zahvat nema svu potrebnu dokumentaciju, pozivamo nadležne institucije da zaustave radove dok se ne utvrde sve tačne okolnosti, izjavili su Hini iz Grinpisa u Hrvatskoj.

"Iako su hidroelektrane nezaobilazan obnovljivi izvor energije za hrvatski elektrosistem, svaki novi projekat treba individualno procenjivati u smislu uticaja na biološki diverzitet, lokalne hidrološke cikluse i ukupni karbonski otisak. Nisu svi "veliki" projekti loši, ali i neki "mali" mogu biti vrlo štetni", ocenio je Grinpis u Hrvatskoj.

Jasna Šumanovac iz Zelene akcije rekla je za Hinu da su oni još 15. jula podneli prijavu Državnom inspektoratu zbog početka radova izgradnje hidroelektrane u neposrednoj blizinu vrela Une zato što nije blagovremeno sprovedena procena uticaja na žitovnu sredinu u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Zelena akcija navodi da je sve tvrdnje iz prijave Državnom inspektoratu juče u svom saopštenju potvrdilo i Ministarstvo urbanizma, građevinarstva i državne imovine, ali da je nejasno zašto niko nije obustavio radove, iako su nezakoniti.

To ministarstvo je juče objavilo da ne može da poništi pravosnažne dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" blizu izvora Une, osim ako se u krivičnom postupku ne utvrdi da su "navedeni akti izdati kao posledica krivičnog dela".

Zbog izdavanja dozvole za izgradnju hidroelektrane na vrelu Une, Državni inspektorat Hrvatske je podneo krivičnu prijavu protiv zvaničnika Upravnog odeljenja Zadarske županije, zbog povrede propisa i sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Na planove o izgradnji hidroelektrane na izvoru Une, koji se nalazi na nekoliko kilometara od teritorije Bosne i Hercegovine (BiH), upozorili su predstavnici ekoloških udruženja i iz BiH i iz Hrvatske, a organizovano je i nekoliko protesta.

Una izvire kod ličkog mesta Donja Suvaja u Hrvatskoj, većim delom teče kroz BiH a u dužini od oko 50 km predstavlja prirodnu granicu između dve zemlje.

Vrelo Une je od 1968. godine zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode. Smatra se da je to peti najdublji kraški izvor na svetu.

Aktivisti koji zastupaju lokalnu zajednicu "Spasimo Unu" rekli su danas da neće dopustiti da se Una devastira i uništi priroda dok se čeka završetak sudskog postupka.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina