Web Analytics
U Japanu prekinuta uzbuna zbog mogućeg velikog zemljotresa - BetaRS

U Japanu prekinuta uzbuna zbog mogućeg velikog zemljotresa

Svet | 15.08.2024 | access_time 11:35
U Japanu prekinuta uzbuna zbog mogućeg velikog zemljotresa
Kyodo News via AP

Japan je ukinuo danas uzbunu na "mega zemljotres" koja je bila na snazi nedelju dana, saopštilo je Ministarstvo zaduženo za upravljanje prirodnim katastrofama.

"Pošto nikakve anomalije nisu primećene u seizmičkoj aktivnosti i deformacije zemljine kore, specijalni poziv za posebnu pažnju se povlači, ali to ne znači da je rizik (od velikog zemljotresa) eliminisan", rekao je ministar Jošifumu Macumura u obraćanju novinarima.

Japanska meteorološka agencija (JMA) je prošlog četvrtka izdala upozorenje da se može očekivati veliki zemljotres posle potresa magnitude 7,1 u kome je 15 ljudi povređeno na jugu zemlje.

U regionima koji su bili pod pretnjom da budu najteže pogođeni, zapadno od Kočija, na ostrvu Šikoku, hiljade turista otkazalo je svoje hotelske rezervacije u jeku godišnjih odmora.

Dan posle te objave u petak premijer Fumio Kišida otkazao je planiran put za centralnu Aziju, a u subotu su japanske vlasti pozvale stanovništvo da ne pravi preterane zalihe pošto su konstatovane nestašice u nekim supermarketima, uključujući i u Tokiju.

"Vlada će nastaviti da reaguje sa osećanjem hitnosti i stanovništvo je pozvano da bude svesno da nije eliminisana mogućnost velikog zemljotresa, i da redovno proverava svoje stanje pripreme za zemljotres da bi bio spreman za potres", rekao je danas ministar.

Kada je objavila uzbunu Japanska meteorološka agencija napisala je da je "verovatnoća za novi snažan zemljotres viša nego u normalna vremena ali da to ne znači da je izvesno da će se zemljotres dogoditi".

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena