Web Analytics
EPuS: I danas potrebna borba za osnovna ustavna načela i evropske vrednosti kao pre 200 godina - BetaRS

EPuS: I danas potrebna borba za osnovna ustavna načela i evropske vrednosti kao pre 200 godina

Politika | 15.08.2024 | access_time 12:30
EPuS: I danas potrebna borba za osnovna ustavna načela i evropske vrednosti kao pre 200 godina
Foto: Beta/Nenad Petrović

Evropski pokret u Srbiji ocenio je da se društvo i danas, kao i u vreme nastanka moderne države početkom 19. veka, mora zalagati za poštovanje osnovnih ustavnih načela i evropskih vrednosti, u meri u kojoj postoje proširene negativne pojave uzurpiranja zakona, zarobljavanja države i gaženja vladavine prava.

Taj pokret je podsetio da je na današnji dan 1805. godine osnovan Praviteljstvujušči sovjet (prva Vlada Srbije) nakon čega je sekretar i bivši profesor prava u Harkovu Božidar Grujović napisao "Slovo o slobodi", što je bio prvi korak ka stvaranju prvog srpskog Ustava 30 godina kasnije.

"U svom tekstu, Grujović se pozvao na načelo vladavine prava bez čega vilajet (država) propada i koji je važan za jedno društvo u istoj meri u kojoj su 'rana, piće, vazduh, odelo, i kuća' važni za život pojedinca. Da bi zakon bio dobar, potrebno je da bude zasnovan na 'razumu i pravdi', napisao je Grujović, i da mu se pokoravaju svi - 'i poglavari i sovjet praviteljustvujušči i svjaščenstvo i voinstvo i sav narod' - dakle da ne postoje izuzeci ni diskriminacija u primeni zakona", dodaje se.

Evropski pokret u Srbiji je dodao da su i danas sasvim aktuelne Grujovićeve reči o tome da "gdi je dobro uređena vlast pod zakonom, tu je sloboda" i da ako vlast "čini što hoće - tu je umro vilajet, tu nema slobode, nema sigurnosti, nema dobra, već je onde pustailuk i ajdukluk".

U tom dokumentu je takođe navedeno na načela poštovanja života, imanja i ljudskog dostojanstva kao osnova dobrog zakona, države i uprave, odnosno ljudske slobode.

"Grujovićevo slovo je bila potvrda da je ustanička Srbija - ma koliko bila većinski zemlja nepismenih i potlačenih seljaka - u potpunosti stremila ciljevima tadašnje građanske i moderne Evrope, proklamujuću načela koja su bila savim bliska Povelji o slobodama čoveka i građanina - u to doba tek završene Francuske revolucije - kao i Povelje nezavisnosti SAD i drugih velikih ustavnopravnih dokumenata koji i danas čine osnov modernih država i savremene civilizacije", dodao je Evropski pokret u Srbiji.

Teme