Web Analytics
Požar na Galičici u S. Makedoniji 100 vatrogasaca 'stavilo pod kontrolu' - BetaRS

Požar na Galičici u S. Makedoniji 100 vatrogasaca 'stavilo pod kontrolu'

Životna sredina | Izvor: Beta | 16.08.2024 | access_time 13:30
Požar na Galičici u S. Makedoniji 100 vatrogasaca 'stavilo pod kontrolu'
Višednevni požar na planini Galičici u Severnoj Makedoniji je "stavljen pod kontrolu i pažljivo se prati", izjavio je danas rukovodilac zaštite od požara u Nacionalnom parku "Galičica" Đuro Jovčeski.

U video izjavi on je rekao da je na gašenju požara na Galičici u čevrtak na liniji od 10 kilometara bilo angažovano 120 vatrogasaca i pet letelica - tri "er-taraktora" i dva policijska helikoptera.

"Na istočnom frontu požar je stavljen pod kontrolu. Danas je terenu ponovo imamo 100 vatrogasaca, od kojij je jedna trećina na tom delu. Obezbeđuju se proseci kroz šumu, osiguravaju se prethodna žarišta. Pažljivo se sledi sitiacija, jer je požar i na dva kilometra dalje, na terotiriji Albanije, i ponovo može da nam napravi problem, iako je juče primećeno da inostrani avioni gase i kod njih", rekao je Jovčevski.

Istakao je da su u severnom delu Nacionalnog parka, kod Ohrida, u protekla dva dana napravljeni zaštitni proseci i da se tamo se požar smirio i da se ne očekuju problemi.

Najkritičniji deo požara na Galičici, kako je rekao Jovčeski, je zapadni front, ali je i tamo "situacija stavljena pod kontrolu", iako ima indicija da se žarišta požara zbog visokih temeratura mogu ponovo pojaviti.

"Informisan sam da je moguće da ponovo dobijemo dve letelice, jednu na Prespanskom, jednu na zapadnom delu duž Ohrodskog jezera, gde je kritičnije. Delovaće do konačnog stavljana pod kontrolu, i potpunog gašenja požara ovih dana", rekao je Jovčevski.

Doda je da su se se u proteklih 12 dana, koliko traje požar Galičici na jugozapadu Severne Makedonije, na prostoru od oko 10 kilometarna u nepristučnom delu planine čule stotine detonacija granata i druge municije zaostale iz Prvog svetskog rata.

Jovčeski je rekao da ovih dana očekuje pozitivan razvoj, da požar polako jenjava i da se potpuno ugasi.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina