Web Analytics
Kina prednjači u svetu po kapacitetu šuma i pašnjaka za apsorpciju ugljenika - BetaRS

Kina prednjači u svetu po kapacitetu šuma i pašnjaka za apsorpciju ugljenika

Svet | 16.08.2024 | access_time 13:55
Kina prednjači u svetu po kapacitetu šuma i pašnjaka za apsorpciju ugljenika

Fotografija snimljena dronom prikazuje pogled na selo Čongđi u okrugu Taining, grad Sanming, jugoistočna kineska provincija Fuđian (Điang Kehong)


Godišnji kapacitet kineskih šuma i pašnjaka za apsorpciju ugljen-dioksida premašio je 1,2 milijarde tona ekvivalenta ugljen-dioksida, čime je Kina zauzela prvo mesto u svetu, prenosi Sinhua pozivajući se naizjavu zvaničnika.


Ugljenični ponor ili apsorber je bilo šta što apsorbuje više ugljenika iz atmosfere nego što ga oslobađa. Šume i pašnjaci su tipični primeri apsorbera ugljenika.


Kina je postavila ambiciozne ciljeve postizanja vrhunca emisije ugljenika do 2030. godine i ugljenične neutralnosti do 2060. godine, čime preuzima istaknutu ulogu u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.


Neizbežne emisije ugljenika u Kini se predviđaju na približno 2,5 milijarde tona ekvivalenta ugljen-dioksida u 2060. godini, a šume i pašnjaci će moći da apsorbuju više od polovine tih emisija, značajno doprinoseći ugljeničnoj neutralnosti, rekao je Guo Ćingđun, zvaničnik Nacionalne administracije za šumarstvo i pašnjake.


Kako bi se povećao kapacitet apsorpcije ugljenika, Kina će raditi na proširenju površine šuma i pašnjaka, kao i na jačanju napora za zaštitu ovih resursa, rekao je Guo na konferenciji za novinare o očuvanju i obnovi ekologije, dan uoči Nacionalnog dana ekologije.


Prošle godine, najviši kineski zakonodavni organ izglasao je da se 15. avgust proglasi Nacionalnim danom ekologije, sa ciljem podizanja svesti javnosti i podsticanja akcija za zaštitu ekološkog okruženja.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena