Web Analytics
Predsednik Tajvana izrazio poštovanje prema olimpijskoj šampionki u boksu kojoj je osporavan pol - BetaRS

Predsednik Tajvana izrazio poštovanje prema olimpijskoj šampionki u boksu kojoj je osporavan pol

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 16.08.2024 | access_time 15:55
Predsednik Tajvana izrazio poštovanje prema olimpijskoj šampionki u boksu kojoj je osporavan pol
Predsednik Tajvana Lai Čing Te je danas izrazio poštovanje prema osvajačici zlatne medalje u boksu na Olimpijskim igrama u Parizu Lin Ju Ting jer je pokazala "blagost" uprkos napadima na nju zbog sumnji u njen pol.

"Zaslužili ste poštovanje i divljenje ne samo zbog nastupa u ringu, već i zbog velike blagosti koju ste pokazali van njega", rekao je Lai na svečanosti za olimpijske sportiste u predsedničkoj palati.

Lin je prošle subote osvojila zlato u ženskom bokserskom finalu u kategoriji do 57 kilograma.

U govoru na svečanosti, 28-godišnja bokserka koju domaći mediji nazivaju "devojka Tajvana", rekla je da je počašćena i zahvalila za podršku "zemlje i naroda".

Ona i bokserka iz Alžira Iman Helif su bile u centru pažnje zbog tvrdnji da ne bi trebalo da se takmiče u ženskoj konkurenciji jer su prošle godine diskvalifikovane sa Svetskog prvenstva u Indiji. Međunarodna bokserska federacija (IBA) je tada saopštila da su bili neodređeni rezultati utvrđivanja njihovog pola, ali nije dostavila dokumentaciju.

Predsednik IBA, ruski oligarh povezan sa Kremljom Umar Kremljov tvrdio je da su te dve žene bile podvrgnute "genetskim testovima koji pokazuju da su muškarci".

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je odobrio njihovo učešće na olimpijskom turniru, pošto je MOK bio organizator tog takmičenja, a ne IBA. Predsednik Moka Tomas Bah (Thomas Bach) je stao u odbranu dveju bokserki, rekavši da su rođene i odrasle kao žene i da to potvrđuju njihovi pasoši.

Nije poznato da li se one identifikuje kao transrodne osobe.

Tajvanski sportisti osvojili su sedam medalja u Parizu - dve zlatne i pet bronzanih, što je drugi najbolji rezultat Tajvana na Olimpijskim igrama.

Teme