Web Analytics
Kompanija OpenAI: Iranska grupa putem ČetGPT-a pokušala da utiče na izbore u SAD - BetaRS

Kompanija OpenAI: Iranska grupa putem ČetGPT-a pokušala da utiče na izbore u SAD

Svet | 17.08.2024 | access_time 13:45
Kompanija OpenAI: Iranska grupa putem ČetGPT-a pokušala da utiče na izbore u SAD
Foto: Pixabay
Kompanija OpenAI saopštila je danas da je uklonila naloge članova iranske grupe koja je koristila softver ČetGPT (ChatGPT) kako bi kreirala sadržaj koji je nameravala da utiče na američke predsedničke izbore.

Iranska grupa je u operaciji Storm-2035 koristila softver veštačke inteligencije kompanije OpenAI kako bi generisala sadržaj o kandidatima američkih izbora, sukobu u Gazi i prisustvu Izraela na Olimpijskim igrama, a zatim ga je delila preko naloga društvenih mreža i veb stranica.Istraga kompanije za veštačku inteligenciju koju podržava Microsoft pokazala je da je ČetGPT korišćen za generisanje dugih članaka i kraćih komentara na društvenim mrežama, piše britanski list Gardijan (The Guardian).

Većina identifikovanih postova na društvenim medijima dobila je malo ili nimalo lajkova, deljenja ili komentara, a kompanija nije videla naznake da se veb članci dele preko društvenih medija, navodi se u saopštenju OpenAI.

Nalozima je zabranjeno korišćenje usluga veštačke inteligenciej koju je kompanija razvila i ona da prati aktivnosti za bilo kakve dalje pokušaje uticaja na politiku.

Ranije u avgustu kompanija Majkrosoft (Microsoft) je izvestila o obaveštajnim podacima o pretnjama koju predstavlja iranska mreža Oluja-2035, koja se sastoji od četiri veb stranice maskirane kao novinske kuće.

U izveštaju se navodi da mreža aktivno angažuje grupe američkih glasača na suprotstavljenim krajevima političkog spektra.

Angažman se gradi "polarizirajućim porukama o pitanjima kao što su predsednički kandidati u SAD, prava LGBT i sukob Izrael-Hamas".

OpenAI je u maju saopštio da je otkrio i zaustavio tajne operacije koje su pokušavale da iskoriste njene modele za "obmanjujuće aktivnosti" širom interneta.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika