Web Analytics
Američki predlog za prekid vatre u Gazi navodno isključuje dva ključna zahteva Netanjahua - BetaRS

Američki predlog za prekid vatre u Gazi navodno isključuje dva ključna zahteva Netanjahua

Svet | Izvor: Beta | 17.08.2024 | access_time 20:55
Američki predlog za prekid vatre u Gazi navodno isključuje dva ključna zahteva Netanjahua
Predlog SAD u cilju postizanja i primene sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca, uključuje većinu zahteva Izraela, ali ne i dva ključna koje je nedavno postavio izraelski premijer Benjamin Netanjahu, javio je večeras izraelski TV Kanal 12.

Ne pominjići izvore Kanal 12 navodi da američki predlog za premošćavanje jaza između Izraela i palestinskog Hamasa ne obezbeđuje nastavak izraelskog prisustva duž granice Gaze i Egipta, niti mehanizam za sprečavanje povratka naoružanih snaga Hamasa na sever Pojasa.

Samo ako Izrael i SAD u novoj rundi razgovora, koja je planirana za sutra u Kairu, mogu da se dogovore o uslovima tih ključnih zahteva, Egipat i Katar će izvršiti pritisak na Hamas da prihvati sporazum, dodaje se u izveštaju.

Hamas je jasno saopštio da neće pristati na sporazum koji udovoljava samo izraelskim zahtevima.

Kanal 12 javlja i da će se Netanjahu, koji je više puta insistirao na pomenutom zahtevima, kako se očekuje, sastati s izraelskim pregovaračima i šefovima bezbednosti, pre no što pregovarači otputuju u Kairo.

On će takođe razgovarati sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, koji bi trebalo da sutra stigne u Izrael.

SAD su saopštile da bi povratak naoružanih snaga na sever Gaze predstavljao kršenje sporazuma.

Izraelski i drugi izvori kažu da izraelski šefovi bezbednosti veruju da povlačanje iz Koridora Filadelfija, na granici Gaze i Egipta, tokom šest nedelja prve faze sporazuma, neće ommogućiti Hamasu da se značajno naoruža, kao i da određene procedure duž granice mogu da budu kompenzacija za izraelsko povlačenje iz pograničnog područja.

SAD su uz podršku pregovarača iz Katara i Egipta predstavile predlog za premošćavanje jaza između Izraela i Hamasa, u petak posle dva dana razgovora u Dohi.

Izrael je prisustvovao tim razgovorima, a Hamas je obavešten o napretku, ali nije direktno učestvovao.

Nastavak razgovora je uslovno planiran u Kairu u sredu i četvrtak, navodi Kanal 12.Američki zvaničnici su rekli da im je cilj da finalizuju sporazum do kraja naredne nedelje.

Predlog SAD između ostalog predviđa koliko živih talaca će biti pušteno u prvoj šestonedeljnoj fazi sporazuma i imena velike većine su već precizirana.

Takođe je odlučeno da će najpre biti puštene žene, uključujući i one koje su bile na odsluženju vojnog roka.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika