Web Analytics
Prvo izdanje Vukovog 'Rječnika' iz 1818. godine prodato za 215.000 dolara - BetaRS

Prvo izdanje Vukovog 'Rječnika' iz 1818. godine prodato za 215.000 dolara

Društvo | 18.08.2024 | access_time 12:10
Prvo izdanje Vukovog 'Rječnika' iz 1818. godine prodato za 215.000 dolara
Foto: Wikipedia
Prvo izdanje "Rječnika" iz 1818. godine čiji je autor Vuk Stefanović Karadžić prodato je na aukciji za 215.000 dolara, a kupac je želeo da ostane anoniman, preneo je dnevni list Blic.

Ta knjiga bila je ponuđena na sajtu čikaške aukcijske kuće Hindman koja se, između ostalog, bavi aukcijom retkih knjiga.

Kako prenosi Blic, u Srbiji postoje 24 primerka Rječnika koji se čuvaju u bibliotekama u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Subotici.

"Istoričari i lingvisti smatraju da je država trebalo brže da reaguje i otkupi Rječnik ponuđen na aukciji. Njihov predlog je da bi to izdanje trebalo da završi u Vukovoj zadužbini u Tršiću koja nema tu srpsku lingvističku relikviju", preneo je Blic.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Boško Suvajdžić ocenio je da je ta knjiga jedna od najznačajnijih za srpski narod.

"Naš čuveni akademik, filolog i lingvista Pavle Ivić rekao je za Vukov Rječnik da je on prelomna knjiga naše kulture i da je njena vrednost neprocenjiva. Isto su mislili i drugi naši naučnici, ali i književnici. Laza Kostić je Vukov Rječnik držao na stolu, a Milutin Bojić ga je nosio sa sobom tokom golgote Prvog svetskog rata i povlačenja preko Albanije", rekao je Suvajdžić za Blic.

Teme