Web Analytics
Sutra u Hagu nastavak suđenja Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99 - BetaRS

Sutra u Hagu nastavak suđenja Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99

Društvo | 18.08.2024 | access_time 12:20
Sutra u Hagu nastavak suđenja Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Suđenje četvorici bivših vodja OVK, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, biće sutra nastavljeno pred specijalnim sudom u Hagu posle jednomesečne letnje pauze.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su u vreme obuhvaćeno optužnicom bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK i takozvane privremene vlade Kosova.

Za sutra je, kako je za Betu izjavio izvor iz suda, predvidjen iskaz svedoka bez zaštitnih mera, na sednici otvorenoj za javnost.

To će biti 78. svedok optužbe od početka sudjenja 3. aprila prošle godine. Još desetine izjava svedoka su, pored toga, uvedene u spis u pisanom obliku.

Raspravno veće, kojim predsedava Čarls Smit iz SAD, dalo je tužiocima rok do aprila 2025. da završe izvodjenje dokaza protiv optuženih.

Pre početka procesa, tužioci su najavili da će imati više od 300 svedoka, ali su taj broj, posle zahteva sudija, smanjili za 100.

Raspravno veće je zastupnike optužbe pozvalo da dodatno "sažmu" svoj dokazni postupak i smanje broj svedoka.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih su najmanje 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom i nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Teme