Web Analytics
Hiljade aktivista u Čikagu na demokratskoj konvenciji s pozivom na prekid vatre u Gazi - BetaRS

Hiljade aktivista u Čikagu na demokratskoj konvenciji s pozivom na prekid vatre u Gazi

Svet | Izvor: Beta-AP | 18.08.2024 | access_time 19:50
Hiljade aktivista u Čikagu na demokratskoj konvenciji s pozivom na prekid vatre u Gazi
Hiljada aktivista se od danas okupljaju u Čikagu gde će biti Nacionalna konvencija vladajuće Demokratske stranke, u nadi da će skrenuti pažnju na prava na abortus, ekonomsku nepravdu i rat u Gazi.

Mada je potpredsednica Kamala Haris (Harris) ohrabrivala svoje pristalice dok se priprema da prihvati nominaciju demokrata za predsedničke izbore u novembru, progresivni aktivisti smatraju da se njihov zadatak nije promenio: demonstruiraće za ono u šta veruju.

Aktivisti su rekli da su naučili pouke sa prošlomesečne Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju, a predviđaju se veće gužve i veće demonstracije u Čikagu, gradu sa dubokim korenima društvenog aktivizma.

Demonstracije se očekuju svakog dana konvencije, a iako se njihovi programi razlikuju, mnogi aktivisti se slažu da je prioritet smesta prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

Skupovi bi trebalo da počnu danas uoči početka konvencije maršom za prava na abortus duž Mičigen avenije.

Očekuje se oko 20.000 aktivista tokom konvencije koji će protestovati protiv rata u Gazi.

Pro-palestinski demonstranti u Čikagu su veoma upadljivi, a blokirali su puteve do aerodroma i sedeći protestovali u Kongresu - parlamentu Ilinoisa.

Za sada se ne zna da li će konvencija privući ekstremiste krajnje desnice koji vatreno podržavaju bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) i kandidata opozicionih Republikanaca za novembarske izbore.

Zamenik specijalnog agenta Tajne službe Derek Majer (Mayer) rekao je prošle nedelje da nema poznatih konkretnih bezbednosnih pretnji konvenciji Demokratske stranke.

Konvencija će privući oko 50.000 ljudi u treći po veličini grad u zemlji, uključujući delegate, aktiviste i novinare.

Gradske vlasti su saopštile da su sprovele neophodne pripreme sa policijom i Tajnom službom. Obezbeđenje će biti strogo, sa zatvorenim ulicama oko kongresnog centra.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika