Web Analytics
Erupcija vulkana u Rusiji na polustrvu Kamčatka, moguć veoma jak zemljotres - BetaRS

Erupcija vulkana u Rusiji na polustrvu Kamčatka, moguć veoma jak zemljotres

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AP | 18.08.2024 | access_time 20:20
Erupcija vulkana u Rusiji na polustrvu Kamčatka, moguć veoma jak zemljotres
Jedan od najaktivnijih ruskih vulkana je danas počeo erupciju, izbacujući oblake pepela pet kilometara u nebo iznad poluostrva Kamčatke, na krajnjem istoku Rusije, i nakratko aktivirajući "crveno upozorenje" za avione.

Vulkan Šiveluč je počeo erupciju ubrzo posle jakog jutrošnjeg zemljotresa magnitude sedam na istočnoj obali Kamčatke. Taj zemljotres se dogodio na veoma maloj dubini Zemljine kore od šest kilometara ispod morskog dna, sa epicentrom 108 kilometara jugoistočno od najbližeg grada, saopštili su ruski zvaničnici za vanredne situacije.

Institut za vulkanologiju Ruske akademije nauka je upozorio da bi mogao biti još jedan, još jači zemljotres, magnitude oko devet "u roku od 24 sata".

Institut za vulkanologiju i seizmologiju objavio je video koji prikazuje oblak pepela iznad Šiveluča. Protezao se više od 490 kilometara istočno i jugoistočno od vulkana.

Vulkan Ebeko na Kurilskim ostrvima je izbacio pepeo na visinu od 2,5 kilometara, saopštio je Institut.

Nije eksplicitno navedeno da li je zemljotres izazvao erupcije.

Upozorenje o oblaku pepela sa "crvenim alarmom" nakratko je stavilo sve letelice u tom području u stanje pripravnosti, saopštio je Tim za reagovanje na vulkansku erupciju Kamčatke.

U odvojenom izveštaju, koji je prenela zvanična novinska agencija Tass, navodi se da nijedan komercijalni let nije prekinut i da nije bilo štete na infrastrukturi avijacije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija