Web Analytics
Dačić optužio lidere opozicije da pozivaju na rušenje ustavnog poretka i činjenje krivičnih dela - BetaRS

Dačić optužio lidere opozicije da pozivaju na rušenje ustavnog poretka i činjenje krivičnih dela

Politika | 19.08.2024 | access_time 12:00
Dačić optužio lidere opozicije da pozivaju na rušenje ustavnog poretka i činjenje krivičnih dela
Foto: Beta/Emil Vaš

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je danas lidere opozicije da pozivaju na rušenje ustavnog poretka i činjenje krivičnih dela, u vezi sa demonstracijama protiv rudarenja litijuma.

Dačić je za televiziju Pink rekao da su "izjave nekih lidera opozicije, koji pozivaju građane na rušenje ustavnog poretka, neodgovorne i direktno usmerene na činjenje krivičnih dela".

"Rušenje ustavnog poretka je teško krivično delo. Postupanje van dogovora, van prijave skupa, to niko neće tolerisati. Policija ima zadatak - da nema blokada međunarodnih saobraćajnica", kazao je Dačić.

Povodom reagovanja policije na masovnom protestu u Beogradu 10. avgusta, kada su njeni pripadnici izbacili demonstrante sa dve blokirane železničke stanice, Dačić je rekao da je "bespotrebno poređenje" ponašanja policajaca na tom skupu i na protestu 2008. godine zbog izručenja bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića Haškom tribunalu.

Dačić je kazao da je policija u julu 2008. "bila pod upravom" tada vladajuće Demokratske stranke, iako je on bio ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da tada nije imao informacije da je tokom intervencije policije povređen jedan od učesnika protesta Ranko Panić, koji je kasnije preminuo, niti da je prebijen Aleksandar Vučić, tada visoki funkcioner opozicione Srpske radikalne stranke, koja je organizovala protest.

"Kada je reč o 2008. godini, desilo se šta se desilo, ja nisam ni bio informisan o tome. Upotreba gumenih metaka bez mog znanja, početak intervencije bez mog odobrenja. Ja nisam bio deo njihove (DS) strukture, sumnjalo se kako ću ja da se ponašam. Ja sam bio protiv izručenja Radovana Karadžića i MUP nije učestvovao u tome", naveo je Dačić.

(Beta/Cmg)

Teme