Web Analytics
Državni inspektorat zabranio izgradnju hidroelektrane na Uni - BetaRS

Državni inspektorat zabranio izgradnju hidroelektrane na Uni

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.08.2024 | access_time 15:15
Državni inspektorat zabranio izgradnju hidroelektrane na Uni
Foto: YTPrintScreen
Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata Hrvatske pokrenula je upravni postupak protiv investitora male hidroelektrane na reci Uni kojim je zabranjena gradnja sporne hidroelektrane, objavljeno je danas u Zagrebu.

U saopštenju Državnog inspektorata navodi se da je pokrenut upravni postupak u kojem je investitoru rešenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane u području ekološke mreže Natura 2000. – 'HR 2001069 Kanjon Une', a koji se rade bez provedene ocene prihvatljivosti za područje ekološke mreže.

Kako je obrazloženo, u sprovođenju ispitnog postupka inspekcija je od Zavoda za zaštitu životne sredine i prirode kao stručno-analitičkog tela, tražila mišljenje da bi se utvrdilo jesu li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, "Una mlin", narušene značajke ciljnog stanišnog tipa, odnosno da li su oštećena staništa populacije zavičajne vrste i da li je prouzrokovana štetna posledica za prirodu.

Zavod za zaštitu životne sredine i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izveštaj u kojem se navodi da je sprovedenim radovima došlo do štetnog uticaja na prirodu, ističe se u saopštenju koje su preneli hrvatski mediji. Takođe se dodaje da se ne može isključiti dalji negativan uticaj sprovođenja zahvata kako na ciljeve očuvanja i celovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u celosti.

Na planove o izgradnji hidroelektrane na izvoru Une, koji se nalazi na nekoliko kilometara od teritorije Bosne i Hercegovine (BiH), upozorili su predstavnici ekoloških udruženja i iz BiH i iz Hrvatske, a organizovano je i nekoliko protesta lokalnog stanovništva i aktivista.

Zbog izdavanja dozvole za izgradnju mini-hidroelektrane na izvoru reke Une, Državni inspektorat Hrvatske ranije je podneo krivičnu prijavu protiv zvaničnika Upravnog odeljenja Zadarske županije, zbog povrede propisa i sumnje na zloupotrebu službenog položaja, ali nije odmah doneta odluka o obustavljanju radova.

Una izvire kod ličkog mesta Donja Suvaja u Hrvatskoj, većim delom teče kroz BiH a u dužini od oko 50 km predstavlja prirodnu granicu između dve zemlje.

Vrelo Une je od 1968. godine zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode. Smatra se da je to peti najdublji kraški izvor na svetu.

Proteste lokalnog stanovništva i udruženja koja su tražila zaustavljanje radova podržali su i Fond za zaštitu prirode WWF Adrija, Zelena akcija i Grinpis u Hrvatskoj.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina