Web Analytics
Veliko nalazište iz kasnog neolita pronađeno u južnoj Kini - BetaRS

Veliko nalazište iz kasnog neolita pronađeno u južnoj Kini

Svet | 19.08.2024 | access_time 17:20
Veliko nalazište iz kasnog neolita pronađeno u južnoj Kini
Fotografija snimljena 15. avgusta 2024. prikazuje predmet od žada iskopan na lokalitetu Gancaoling. (Institut za kulturne relikvije i arheologiju opštine Gvangdžu/preko Sinhue)

Arheološkim iskopavanjima u južnoj kineskoj metropoli Gvangdžu otkriven je lokalitet iz kasnog neolita bogat artefaktima, starim između 4.600 i 4.300 godina, saopštio je lokalni Institut za kulturne relikvije i arheologiju.

Smešten u okrugu Huangpu, lokalitet Gancaoling je skup ruševina iz kasnog neolita. Tokom najnovijih iskopavanja, otkrivene su 143 grobnice, 140 jama za pepeo ili podruma, 125 rupa u stubovima, kao i 341 komad ili komplet relikvija, uključujući grnčariju i ukrase od žada, prenela je agencija Sinhua.

Direktor Instituta Džang Ćijanglu rekao je da su takva otkrića učinila Gancaoling lokalitetom iz kasnog neolita sa do sada najvećim brojem otkrivenih grobnica u regionu Gvangdong, sa složenim relikvijama, bogatim sadržajem i mnoštvom otkrivenih artefakata.

"Ovo obezbeđuje važne fizičke materijale za izgradnju arheološke kulturne loze od perioda kasnog neolita do rane zapadne dinastije Han (od 202. pre naše ere do 25. nove ere) u Gvangdžuu, čak i u regionu delte Biserne reke", dodao je Džang.

Institut za kulturne relikvije i arheologiju opštine Gvangdžu od 2017. godine vrši iskopavanje i istraživanje tog lokaliteta.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Zelena Srbija

Hronika

Scena