Web Analytics
Protesti protiv litijuma u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, poruka ista: Rudnika neće biti - BetaRS

Protesti protiv litijuma u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, poruka ista: Rudnika neće biti

Društvo | 19.08.2024 | access_time 21:40
Protesti protiv litijuma u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, poruka ista: Rudnika neće biti
prt.scr n1info.rs
Protesti protiv iskopavanja litijuma u Srbiji i kompanije "Rio Tinto" održani su večeras u Valjevu, Ivanjici i Prijepolju, čime su nakon pauze od devet dana nastavljene demonstracije koje se održavaju širom Srbije u organizaciji lokalnih ekoloških udruženja.


Građani su, kako je preneo portal N1, poručili su da "rudnika neće biti", kao i da će učiniti sve kako do rudarenja litijuma ne bi došlo.

Glumica Bojana Novaković ocenila je u govoru na protestu u Valjevu da su se Srbi složili oko nečega, odnosno da su se složili "da neće kopati".

"Ljudi, hapse nam prijatelje, saborce, saradnike, hoće da nas uplaše. Umesto da hapse lopove koji kradu izbore, oni hapse mlad narod koji štiti zemlju, vazduh i vodu", rekla je Novaković.

Dodala je da se ne plaše hapšenja, ali da se ona lično plaši "devastacije prirode i životne sredine".

Organizator protesta u Valjevu, drugog od kada su protesti počeli prošlog meseca, Zoran Đorđević rekao je za N1 da taj grad "počinje u Srbiji drugi set u meču za opstanak naših gradova i naše države".

"Sa jedne strane su ljudi kojima je interes politika i novac, a sa druge strane smo mi koji imamo za interes zemlju, vodu", rekao je Đorđević.

Ocenio je i da će taj meč biti igran "verovatno u više rundi", zbog čega ne bi trebalo očekivati da će se nešto promeniti danas.

"Ali sigurno ćemo nastaviti put spasa za sve nas", dodao je Đorđević.

Na protestu u Ivanjici, lokalni odbornik Raško Milutinović kazao je za N1 da je cilj protesta da se pozovu građani i da se ukaže na ekološke probleme.

"Da damo podršku i solidarišemo se sa ljudima koji imaju veće ekološke probleme nego što imamo mi. Mi u Ivanjici nemamo, bar ne da znamo, informacije da će se ovde kopati litijum i bor, ali imamo informacije da se vrše neka druga istraživanja u reonu Golije i da se radi na jedan veoma netransparentan način", rekao je Milutinović.

U Prijepolju, umesto standardnog skupa, oko 18 sati počela je protestna vožnja protiv iskopavanja litijuma, koja je krenula od kanjona reke Mileševke, nedaleko od manastira Mileševa, i uputila se ka centru tog mesta.

Kako je ranije najavljeno, kolona vozila će po dolasku u centar nastaviti da se kreće ka prigradskim naseljima Kolovrat, Velika Župa, Ivanje, Raišnjevo, a potom se vratiti nazad do Doma kulture.

Teme