Web Analytics
Dva broda filipinske obalske straže nezakonito su uplovila u kineske vode - BetaRS

Dva broda filipinske obalske straže nezakonito su uplovila u kineske vode

Svet | Izvor: Beta | 20.08.2024 | access_time 10:20
Dva broda filipinske obalske straže nezakonito su uplovila u kineske vode
Foto: CMG
Dva broda filipinske obalske straže nezakonito su uplovila u vode u blizini grebena Sijanbin u području kineskih ostrva Nanša, bez dozvole kineske vlade.

Video snimak sa lica mesta je pokazao da je filipinski brod kasno sinoć ignorisao ponovljena upozorenja kineske strane i namerno udario u brod Kineske obalske straže, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Obalska straža preduzela je neophodne mere u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

CMG navodi da su Filipini su u protekle dve godine "često izazivali probleme" u području kineskog grebena Ženai i na ostrvu Huangjan, a sada su ponovo ciljali greben Sijanbin koji pripada kineskim ostrvima Nanša.

Greben Sijanbin je važan čvor na morskim rutama i temelj bezbednosti i stabilnosti u istočnom delu Južnog kineskog mora. 

Od aprila ove godine, Filipini su slali velike brodove obalske straže u područje grebena Sijanbin i bez dozvole kineske vlade ulazili u prostor sa namerom da tu ostanu.

Dva filipinska broda koja su izazvala sudar ušla su u vode da dopune zalihe za brodove filipinske obalske straže, što kineski mediji tumače kao nameru Filipina da ostvare dugoročnu egzistenciju u tom područjiu

CMG piše i da kontinuiranim provokacijama protiv Kine na ostrvima i grebenima u Južnom kineskom moru, filipinski političari pokušavaju da skrenu pažnju sa domaćih sukoba i ublaže pritisak na vlast.

Uplovljavanje brodova u kineske vode krši Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, navodi gurpa, i podriva centralnu poziciju ASEAN-a po pitanjima u vezi sa regionalnom bezbednošću i "čini Filipine zemljom koja narušava mir i stabilnost"

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika