Web Analytics
BIRODI: Vlada opstruiše rad Saveta za razvoj civilnog društva - BetaRS

BIRODI: Vlada opstruiše rad Saveta za razvoj civilnog društva

Društvo | 20.08.2024 | access_time 13:25
BIRODI: Vlada opstruiše rad Saveta za razvoj civilnog društva
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Ni posle 100 dana rada nova Vlada Srbije nije imenovala svoje članove u Savetu za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva zbog čega to telo nema pravne uslove za rad, saopštio je danas Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

U saopštenju se navodi da je to zaključak razgovora BIRODI-a sa članovima Saveta iz civilnog društva.

"Suspendovanje rada ovog Vladinog tela ima pogubne posledice", ocenjeno je u saopštenju.

BIRODI ukazuje da je to posebno važno pošto je Srbija "u periodu kada se kao društvo suočavamo sa slučajevima nenamenskog trošenja budžetskih sredstava od strane dela civilnog društva, a za koje se ne pokreću sudski postupci" na šta su ukazale Građanske inicijative i BIRN.

Uz to, kaže se dalje, pojavio se "kineski izveštaj" o američkoj Nacionalnoj zadužbini za demokratiju, a u medijima u Srbiji se civilno društvo predstavlja kao "CIA špijunsko i plaćeničko izdajničko" uz "izostanak informacija o prirodi finansiranja i realizacije projekta, čime se ugrožava ustavnom garantovano pravo na udruživanje", piše BIRODI.

U saopštenju se ukazuje i na to da u Srbija ima "zalaganja za donošenje Zakona o stranim agentima, koje takođe uskraćuje Ustavom Srbije zagarantovana ljudska prava".

Zbog svega toga Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva predstavlja državni, odnosno institucionalni mehanizam koji treba da da odgovor i rešenja za aktuelnu situaciju.

BIRODI kaže da izostanak popune Saveta članovima Vlade budi sumnje u njen iskren odnos prema Savetu i u namere Vlade prema civilnom društvu kao elementu demokratskog društva u Srbiji.

Imajući u vidu da se Savet urušava, a vlast o delovanju NVO u Srbiji citira organe i funkcionere iz nedemokratskih država - Kine i Rusije, urušava se i ustavni poredak, piše u saopštenju.

BIRODI podseća da je Ustav Srbije zasnovan na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama, kao i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Teme