Web Analytics
Ukrajinski parlament usvojio zakon o zabrani pravoslavne crkve bliske Moskvi - BetaRS

Ukrajinski parlament usvojio zakon o zabrani pravoslavne crkve bliske Moskvi

Svet | Izvor: Beta | 20.08.2024 | access_time 14:35
Ukrajinski parlament usvojio zakon o zabrani pravoslavne crkve bliske Moskvi
Vrhovna rada - parlament Ukrajine usvojila je danas zakon o Zabrani verskih organizacija povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Po tom zakonu, aktivnosti Ukrajinske pravoslavne crkve koja je lojalna Moskovskoj patrijaršiji, mogu biti obustavljene, rekao je narodni poslanik Aleksij Gončarenko.

Odluku je podržalo 265 poslanika, dok je 29 glasalo protiv, objavio je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Kako je ranije rekao predsedavajući Skupštine Ukrajine Ruslan Stefančuk, tim zakonom će Ruska pravoslavna crkva biti zabranjena u Ukrajini.

"Istovremeno, ukrajinske verske organizacije, za koje se sumnja da sarađuju s Ruskom pravoslavnom crkvom, imaće devet meseci da prekinu veze s Moskvom", poručio je.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril otvoreni je pristalica ruskog predsednika Vladimira Putina i rata protiv Ukrajine. U septembru 2022. rekao je ruskim vojnicima da "žrtvovanje u vršenju svoje vojne dužnosti pere sve grehe".

Ranije je Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija podržao zakonsku zabranu aktivnosti verskih organizacija povezanih sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Potom je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video-poruci pomenuo zakonodavne inicijative koje jačaju nezavisnost, posebno "duhovnu".

Predlog Zakona je u prvom čitanju odobren još u oktobru 2023. godine. 

Ukrajinska pravoslavna crkva koja je deo Moskovske patrijaršije, ocenila je da zakon "nije u skladu sa Konvencijom UN o ljudskim pravima i s Ustavom Ukrajine".

Policija je do sada otvorila oko 70 krivičnih postupaka protiv zvaničnika Ukrajinske pravoslavne crkve bliske Moskvi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika