Web Analytics
Plodotvorna zaštita morskih kornjača u Južnom kineskom moru - BetaRS

Plodotvorna zaštita morskih kornjača u Južnom kineskom moru

Životna sredina | 20.08.2024 | access_time 17:10
Plodotvorna zaštita morskih kornjača u Južnom kineskom moru
Ova fotografija snimljena 29. septembra 2023. prikazuje tek izlegle morske kornjače na ostrvu Bejdao, koje pripada ostrvima Ćilijanju u gradu Sanša, u južnoj kineskoj provinciji Hajnan. (Sinhua/Fan Jućing)
Usred tirkiznih voda i zadivljujućih obala ostrva Siša u Južnom kineskom moru, tiho se oblikuje ključna misija - zaštita morskih kornjača, navodi agencija Sinhua.

Aktivnosti na zaštiti morskih kornjača pokazuju opipljive rezultate, sa 115 gnezda morskih kornjača otkrivenih širom ostrva Siša od januara do sredine avgusta ove godine, prema podacima biroa grada Sanša za upravljanje morskim rezervatom, u južnoj kineskoj provinciji Hajnan.

Posle više godina zaštite i ekološke restauracije, ukupno 1.734 gnezda sa jajima zelene morske kornjače pronađeno je na ostrvima Siša od 2017. do 2023. godine, naveo je biro.

Ostrva Siša su važno stanište za zelene morske kornjače. U Kini, 90 odsto populacije morskih kornjača živi u Južnom kineskom moru, a zelene morske kornjače čine više od 80 odsto ukupnog broja jedinki.

Od 1980-ih, globalna populacija i broj staništa morskih kornjača doživeli su nagli pad zbog dugotrajnog prekomernog lova, ilegalne trgovine, prekomerne eksploatacije, zagađenja mora i drugih ljudskih aktivnosti, uz komplikacije vezane za klimatske promene.

Da bi se suočio sa ovim pretnjama, grad Sanša je primenio sveobuhvatan naučni sistem zaštite za morske kornjače, uključujući 24-časovno praćenje i zaštitu kornjača koje treba da polože jaja, i razvoj ključnih politika zaštite.

Centar za zaštitu morskih kornjača osnovan je na ostrvu Bejdao, koje pripada ostrvima Siša, gde su istraživački timovi sa više univerziteta otvorili laboratorije i istraživačke baze. Ovi timovi sprovode studije o statusu populacija zelenih morskih kornjača, ekologiji morskih kornjača i konzervacionoj biologiji.

Džang Ting, istraživač morskih kornjača sa Normalnog univerziteta u provinciji Hajnan rekao je da su sproveli istraživanje na 11 ostrva i grebena na ostrvima Siša, uz podršku i pomoć lokalne uprave.

"Sveobuhvatno smo ispitali situaciju preživljavanja morskih kornjača i dobili mnogo dragocenih podataka i uzoraka", dodao je Džang.

Morske kornjače su navedene u Dodatku I Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, što ukazuje da je njihov status ugrožen.

U februaru 2021. godine, prema revidiranoj kineskoj nacionalnoj listi ključnih zaštićenih divljih životinja, pet vrsta morskih kornjača imalo je status zaštite najvišeg prioriteta.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina