Web Analytics
Kina definisala ključne zadatke za očuvanje životne sredine - BetaRS

Kina definisala ključne zadatke za očuvanje životne sredine

Životna sredina | 20.08.2024 | access_time 17:15
Kina definisala ključne zadatke za očuvanje životne sredine
Fotografija snimljena dronom prikazuje pogled na slikovitu oblast Dađinhu u okrugu Tajning, u gradu Sanming, u istočnoj kineskoj provinciji Fuđijan, 10. avgusta 2024. (Sinhua/Đijang Kehong)
Kineska nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC), glavni ekonomski planer u zemlji, definisala je ključne zadatke na kojima će raditi u cilju očuvanja životne sredine, objavila je agencija Sinhua.

Povodom Nacionalnog dana ekologije, zamenik šefa Komisije Džao Čenćin rekao je da će NDRC raditi na unapređenju reformi u očuvanju životne sredine i promovisanju zelenog, niskougljeničnog i visokokvalitetnog razvoja.

Na događaju u gradu Sanming, u istočnoj kineskoj provinciji Fuđijan, Džao je kazao da će Komisija raditi aktivno, ali razborito, na dostizanju ugljenične neutralnosti do 2060. i da će pojačati napore u zaštiti životne sredine i ojačati međunarodnu saradnju u oblasti zelenog i niskougljeničnog razvoja.

NDRC će sprovoditi fiskalnu, poresku, finansijsku, investicionu i politiku cena, kao i standarde za podršku zelenom i niskougljeničnom razvoju, ukazao je Džao.

Obećao je da će usavršiti mehanizme za ostvarivanje tržišne vrednosti dobara i usluga ekosistema, unaprediti sveobuhvatnu kompenzaciju za očuvanje životne sredine i poboljšati trans-regionalni mehanizam kompenzacije za zaštitu životne sredine.

U međuvremenu, NDRC će produbiti međunarodnu saradnju u vezi sa cirkularnom ekonomijom, promovisati izvoz naprednih tehnologija, proizvoda, standarda i poslovnih modela za zeleni i niskougljenični razvoj i aktivno učestvovati u globalnom upravljanju klimom, dodao je Džao.

Najviše kinesko zakonodavno telo glasalo je prošle godine za proglašenje 15. avgusta za Nacionalni dan ekologije u Kini, sa ciljem podizanja svesti i povećanja aktivnosti javnosti radi zaštite životne sredine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina