Web Analytics
Kirjos: Siner je trebalo da bude suspendovan - BetaRS

Kirjos: Siner je trebalo da bude suspendovan

Tenis | Izvor: Beta | 20.08.2024 | access_time 19:40
Kirjos: Siner je trebalo da bude suspendovan
Australijski teniser Nik Kirjos rekao je danas da je prvi igrač sveta Janik Siner trebalo da bude suspendovan na dve godine, pošto je u dva navrata pao na doping testu.

Siner je prvi put testiran tokom mastersa u Indijan Velsu u martu i rezultat je bio pozitivan na zabranjenu suspstancu klostebol, a drugi put testiran je osam dana kasnije, van takmičenja, kada je takođe bio pozitivan.

Nezavisna komisija utvrdila je da Siner nije kriv, pošto je zabranjenu supstancu na njega u tragovima nenamerno preneo fizioterapeut.

"Bilo da je slučajno ili planirano. Dva puta si testiran na zabranjenu (steroidnu) supstancu.... Trebalo bi da te nema dve godine. Tvoj učinak je poboljšan", naveo je Kirjos na Tviteru.

Siner se plasirao u polufinale Indijan Velsa, ali je odlučeno da mu se oduzmu 400 bodova i novčana nagrada od 325.000 dolara.

Britanski teniser Lijam Brodi rekao je da "situacija ne izgleda dobro".

"Bilo da se Siner dopingovao ili ne, ovo nije u redu. Mnogi igrači prolaze kroz istu stvar i moraju da čekaju mesecima ili godinama da se proglase nevinim. Ovo ne izgleda dobro", naveo je on.

Kanađanin Denis Šapovalov rekao je da nemaju svi teniseri isti tretman.

"Ne mogu da zamislim šta trenutno oseća svaki drugi teniser koji je suspendovan zbog kontaminiranih supstanci... Različita pravila za različite igrače", dodao je Šapovalov.

Rečeno je da je proizvod sadržao manje od milijarditog dela grama zabranjene supstance klostebol, preneo je Skaj.

U saopštenju Jedinice za integritet tenisa navodi se da je fizioterapeut sprejom lečio svoju ranu na koži i da je to učinio između 5. i 13. marta, a da je za to vreme "svakodnevno pružao masaže i sportsku terapiju Sineru, što je rezultiralo nepoznatom transdermalnom kontaminacijom".

Udruženje profesionalnih tenisera (ATP) saopštilo je da je "ohrabreno što nije pronađena nikakva greška Sinera ili nemar".

"Takođe želimo da odamo priznanje za robusnost istražnog procesa i nezavisnu procenu činjenica u sklopu Teniskog antidoping programa, što mu je omogućilo da nastavi da se takmiči", piše u saopštenju.

Teme