Web Analytics
ProGlas se neće odazivati na pozive nosilaca vlasti na 'razgovore iza zatvorenih vrata' - BetaRS

ProGlas se neće odazivati na pozive nosilaca vlasti na 'razgovore iza zatvorenih vrata'

Politika | 21.08.2024 | access_time 12:40
ProGlas se neće odazivati na pozive nosilaca vlasti na 'razgovore iza zatvorenih vrata'
Foto: Beta/Milan Ilić
Inicijativa ProGlas saopštila je danas da se njeni članovi neće odazivati na pozive za "razgovore" iza zatvorenih vrata sa bilo kojim nosiocem sadašnje vlasti.

Portal Nova.rs juče je preneo da je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić pokušala da pozove na razgovor profesorku Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu i potpisnicu ProGlasa Ivanku Popović ali da je bivša rektorka Univerziteta u Beogradu poziv odbila.

U saopštenju ProGlasa se navodi da takve pozive vide kao "iznuđeni taktički manevar vlasti koja nema odgovor na masovno iskazan zahtev građana Srbije da se obustavi projekat iskopavanja litijuma".

"O neprimerenosti tog poziva svedoči i to što on dolazi u trenutku kada se nad brojnim ekološkim aktivistima i građanima vrši ogoljena represija i zastrašivanje, tako što se privode i hapse zbog tobožnjeg podrivanja ustavnog poretka", saopštila je inicijativa.

Ocenili su da je istovremeno na delu "selektivna, tabloidna hajka na udruženja građana koja svoje aktivnosti finansiraju iz zakonom dopuštenih izvora – stranih donacija – istih onih koje obezbeđuju nesmetano funkcionisanje najviših državnih organa i javnih ustanova i službi ove zemlje".

"Oni koji danas pozivaju na 'razgovor' uzurpiraju suverenost koja pripada građanima ove zemlje, tako što ih zakidaju za slobodne i poštene izbore, tako što obesmišljavaju ustanovu referenduma i tako što efektivno onemogućavaju građansku inicijativu po bilo kom značajnom političkom pitanju. Zato ne treba da se čude što sve veći broj građana izlazi na trgove i ulice svojih sela i gradova i jedino rešenje vidi u aktima građanske neposlušnosti", saopštio je ProGlas.

Teme