Web Analytics
Nikola Jovanović: Od danas kampanja 'Beograd ne može da čeka' kao priprema za sledeće izbore - BetaRS

Nikola Jovanović: Od danas kampanja 'Beograd ne može da čeka' kao priprema za sledeće izbore

Politika | 21.08.2024 | access_time 14:30
Nikola Jovanović: Od danas kampanja 'Beograd ne može da čeka' kao priprema za sledeće izbore
Foto: Beta/Milan Ilić

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović najavio je danas kampanju "Beograd ne može da čeka" više udruženja građana, sindikata i stručnih organizacija, kao "kapa" pod kojom ima mesta za sve dobronamerne, ozbiljne ljude da budu spremni da donesu promene u Beogradu.

On je naveo da se u ovom momentu ne zna kad će biti izbori, ali da već sad treba napraviti jedinstveni front i zato kampanja počinje danas. "To je kampanja koja treba da predstavlja okvir za učešće svih organizacija, uključujući i političke organizacije u nekom momentu. Naša kampanja nije nikakva alternativa postojećim organizacijama već ozbiljna dodatna vrednost. Nadam se da ćemo uspeti da napravimo jedinstven front koji će vratiti Beograđanima nadu, elan, ali i pokazati da apsolutno može drugačije i bolje", rekao je Jovanović, na konferenciji za novinare u sedištu CLS.

On je najavio da će do kraja godine biti napravljen sveobuhvatni programa za Beograd, takođe i beogradska vlada u senci, kao nadzor nad postupcima aktuelne vlasti, ali i neko ko će nuditi rešenja za goruće probleme.

Istakao je da je Beograd sada kao siroče, jer vlast ne brine o građanima, uz konstataciju da današnjem predstavljanju kampanje prisustvuju mnoge ugledne javne ličnosti - arhitekte, profesori, nekadašnji ambasadori.

"Želimo da se u Beogradu gradonačelnik bira imenom i prezimenom", rekao je Jovanović, navodeći da CLS dobija svakodnevno desetine mejlova građana koji se žale da su egzistencijalno ugroženi.

Istovremeno, naglasio je, postoji namerni haos kako bi se  omogućila grabež kroz ispumpavanje novca iz gradskog budžeta i da konfekcijska gradnja navodi na tvrdnju da se pere novac.

Predsednik sindikata "Centar" Ivan Banković rekao je da je ovo izrada jednog ozbiljnog plana Beograda 2030. i dodao da "nedeljama intenzivno radimo, a ovo je tek početak" i da je upoznao mnoge ljude koji su vrsni stručnjaci koji žele da naprave nešto dobro za građane Beograda.

Obrativši se u ime mladih, predstavnik "Alternative za Čukaricu" Filip Kalmarević je naglasio da veruje u platformu koja će da okupi udruženja i pojedince i napravi dobru verziju za Beograd.

Nekadašnji gradonačelnik Beograd Milan St. Protić objasnio je da je tu da podrži ideju, kampanju, da učini šta može - posavetuje, ohrabri i bude gde treba i kad treba, da se Beogradu vrati mesto koje mu pripada, njegov duh i da se sklone oni koji smetaju.

On je, pohvalivši diplomatski razvoj Jovanovića, ocenio da ne zna ko bi bolje mogao da vodi Beograd od direktora CLS s obzirom kolika je njegova odanost Beogradu.

Protić je istakao da je ostao dužnik Beograđanima jer nije uspeo da ostvari šta je želeo kao gradonačelnik, podsetivši da nije imao izvršna ovlašćenja, a video je kakve se stvari najavljuju pa je ubrzo podneo ostavku.

Politikolog Cvijetin Milivojević je podsetio na svoja dugogodišnja zalaganja da je neophodno da se gradonačelnik bira neposredno, jer mu takav nastup pod imenom i prezimenom omogućava da ne bude poslušnik, kao i da treba razdvojiti lokalne od ostalih izbora.

"Ova vlast ne razume građane. Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je ponosno da od 17. godine nije ušao u javni prevoz, a taj sektor je jedan od najvažnijih koji su u njegovoj nadležnosti", rekao je Milivojević.

Teme