Web Analytics
Na Zlatiboru otvoren 13. Međunarodni festival sportskog filma - BetaRS

Na Zlatiboru otvoren 13. Međunarodni festival sportskog filma

Društvo | Izvor: Beta | 22.08.2024 | access_time 22:20
Na Zlatiboru otvoren 13. Međunarodni festival sportskog filma
Foto: Organizacioni odbor MFSF

Na Zlatiboru je večeras otvoren 13. Međunarodni festival sportskog filma, na kome će biti prikazano 55 filmova iz 25 zemalja sa četiri kontinenta i 22 iz Srbije, a zastupljeno je oko 40 sportova.

Festival je otvorio predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić koji je tom prilikom poželeo dobrodošlicu.

"Kada smo pre 13 godina ustanovili ovaj festival, bili smo sigurni da će postati značajan, ne samo u Srbiji, već i u regionu i mislim da smo u tome uspeli. Prethodnih 12 godina, dobitnici priznanja za životno delo bila je čitava plejada istaknutih sportskih i filmskih radnika, sasvim zasluženo. Nadam se da ćemo u narednom periodu još više rasti", rekao je Đurić.

Najavio je da će festival trajati do 25. avgusta i da će se održati u Kulturnom centru Zlatibor, na Kraljevom trgu kao i u bioskopskoj dvorani u Čajetini. 

Na festivalu se svake godine dodeljuju priznanja najuspešnijim produkcijskim kućama, a ove godine dobitnik je kompanija "Cinne Sport" iz Beograda, a nagradu su primili pokretači i autori Aleksandar Miletić i Ivica Vidanović.

Povelju heroja sporta i života "Nataša Kovačević" dobio je paraolimpijac, bacač koplja Miloš Grlica, a nagradu mu je uručio atletičar Dane Korica.

Priznanje za izuzetne rezultate u čuvanju i zaštiti filmskog blaga i nemerljiv doprinos kulturi uručeno je Jugoslovenskoj kinoteci, a nagradu je dobila viša stručna saradnica Državnog audio-vizuelnog arhiva Srbije - Jugoslovenska kinoteka, Marijana Terzin Stošić.

Za izuzetne rezultate u dokumentarnom filmu i očuvanju istorije, priznanje je uručeno Filmskim novostima. 

Odbojkaški savez Srbije dobio je priznanje za vrhunske rezultate i doprinos sportu u Srbiji, Jugoslaviji, Evropi i u svetu.

Prvi na listi dobitnika nagrada za životno delo "Gold gondola" su glumci Milenko Pavlov i Slobodan Boda Ninković, za nemerljiv doprinos umetnosti glume.

Nagrade za životno delo dobili su još i sportski novinar Zoran Marković, jugoslovenski vaterpolista Zoran Mustur, odbojkaš Vladimir Vanja Grbić i vaterpolista Ratko Rudić.

Grbić je rekao da je dobio "fantastično priznanje za jedan segment života".

"Prijatno sam iznenađen, u ovo vreme gde je laž i prevara sredstvo i način, gde su druge vrednosti cenjene, to su stvari za koje se trudim da prenesem onima koji rade sa mnom, da budu lojalni, da veruju u ono šta rade, da su spremni da poginu za ono u šta veruju i da se drže onih stvari koje će im u životu doneti situacija da mogu da stanu ispred ogledala, pogledaju se i kažu 'ja sam ponosan'", kazao je Grbić novinarima.

Grbić je ocenio da merilo nije da čovek bude šampion, već najbolja verzija sebe.

Rudić se zahvalio organizacionom odboru festivala na počasti i ocenio da je izuzetno važna za sport, a posebno za vaterpolo i posebno što se odvija u okruženju kulture i sporta.

"Iskoristio bih priliku da čestitam vaterpolo reprezentaciji Srbije na trećoj zlatnoj medalji, što je jedan izuzetan sportski podvig", kazao je on, nakon što mu je uručena nagrada.

Teme