Web Analytics
Banje Srbije ostale poslednje za privatizaciju - BetaRS

Banje Srbije ostale poslednje za privatizaciju

Ekonomija | 23.08.2024 | access_time 12:05
Banje Srbije ostale poslednje za privatizaciju
Foto: Beta/Saša Đorđević

Na spisku preduzeća za privatizaciju u Srbiji je ukupno 50 matičnih brojeva firmi, a kupac se trenutno traži za tri, Jugoslovensko rečno brodarstvo, NIP "Borbu" i Energo-zelenu, dok su banje ostale za kraj.

Računa se da će budžet ove godine na taj način dobiti sedam milijardi dinara.

U statusu pripreme i analize je preostalo 47 firmi, većina, međutim, nije blizu javnom pozivu iz različitih razloga.

U potragu za kupcem, ove godine, moglo bi da krene devet preduzeća.

Na korak do oglasa su "Prehrana" iz Sombora, Bačka iz Sivca, "Ivan Milutinović" PIM, saobraćajno preduzeće "Lasta", Ribarsko gazdinstvo, Televizija Kragujevac, Progres, Jugoinspekt i Jat-apartmani Kopaonik, objavio je Forbs Srbija.

Iz napomena Ministarstva privrede vidi se da trenutno nema ništa od prodaje "Jumka", "Simpa", "Trajal" korporacije, "Energetike", "Tigra" i FAM-a, jer je u toku unapred pripremljeni plan reorganizacije.

"Prosvetu" i poljoprivredno dobro "Omoljicu" koče zahtevi za restituciju, desetak firmi su sa teritorije Kosova i Metohije, a u nekoliko još "živi" društveni kapital.

Ubedljivo najviše radnika je u Resavici – 2.909. Njena sudbina zavisi direktno od odluke Vlade Srbje. U "Lasti", prema podacima Ministarstva privrede radi 2.015 zaposlenih, a u "Simpu" 1.251.

Na spisku firmi za privatizaciju je i devet banja. Od prodaje njih sedam dele sporovi sa Penzijsko-invalidskim fondom dok su dve postupak okončale, ali PIO nije upisao stečena prava. I sporovi kao da su zastali, kod većine se pravne radnje ne sprovode – godinama.

U Udruženju banja Srbije, na pitanje šta se dešava sa privatizacijom ovih lečilišta, odgovaraju da je država još 2007. godine usvojila, po njima spornu, Uredbu o višku kapaciteta u zdravstvenim ustanovama i da ona i dalje nije promenjena.


(beta/cmg)

Teme