Web Analytics
PKS i USAID obuke za primenu softvera za digitalizaciji energetske efikasnosti u zgradarstvu - BetaRS

PKS i USAID obuke za primenu softvera za digitalizaciji energetske efikasnosti u zgradarstvu

Tranzicija | Izvor: Beta | 23.08.2024 | access_time 12:15
PKS i USAID obuke za primenu softvera za digitalizaciji energetske efikasnosti u zgradarstvu
Privredna komora Srbije (PKS) objavila je danas da je, u sklopu projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "Bolja energija", održala obuku trenera PKS za primenu inovativnog softvera za digitalizaciji energetske efikasnosti u zgradarstvu - BESTenergIS.

Kako je navedeno, obučeni treneri će u periodu od 9. do 24. septembra ove godine organizovati sedam jednodnevnih regionalnih obuka namenjenih upravnicima stambenih zgrada.

Tokom ovih obuka, učesnici će savladati korišćenje softvera BESTenergIS i potpuno upoznati prednosti primene digitalnih alata u upravljanju svojim zgradama.

Istaknuto je da su sanacije zgrada i kuća korišćenjem obnovljive energije i povećanjem energetske efikasnosti dugoročni ciljevi koji mogu brže da se ostvare uz pomoć obučenih upravnika i lokalne zajednice.

"Ovo je druga godina kako kroz saradnju sa USAID i kao partner u sprovođenju projekta 'Bolja energija' podržavamo efikasnije korišćenje čistih energetskih resursa u građevinarstvu i unapređenje energetske bezbednosti u postojećim i novim stambenim zgradama", rekla je rukovodilac Službe za edukaciju PKS Ivana Kovačević.

Dodala je da će svi zainteresovani koji u prethodnom periodu, nisu stigli da uzmu učešće, imati prilike da ove godine u Beogradu pohađaju dvodnevnu obuku, odnosno ponovljeni ciklus radionice i da nakon toga steknu uslov da učestvuju u nastavku USAID edukacije u oblasti energetske efikasnosti na temu "Digitalizacija i upravljanje zgradama".

"Ovaj trening za buduće trenere PKS predstavlja važan korak u stvaranju mreže stručnjaka koji će kasnije obučavati upravnike stambenih zgrada. Naš cilj je da osposobimo trenere ne samo za tehničku primenu softvera BESTenergIS, već i da ih pripremimo da motivišu i inspirišu upravnike za efikasnije upravljanje energijom u svojim zgradama.

Kroz ovaj proces, verujemo da ćemo zajedno doprineti značajnom unapređenju energetske efikasnosti i održivosti u sektoru zgradarstva u Srbiji", kazao je USAID trener Vladimir Bazović.

Podseća se da je PKS prošle godine, u saradnji sa USAID-ovim projektom "Bolja energija", pod vođstvom ovlašćenih trenera, organizovala dva ciklusa besplatnih obuka koje je uspešno završilo 480 upravnika stambenih zgrada.

Treći ciklus besplatnih obuka namenjenen je upravo upravnicima koji su uspešno završili prva dva ciklusa.

Prva obuka, od sedam predviđenih u regionalnim privrednim komorama (RPK), održaće se 9. septembra u Novom Sadu, u RPK Južnobačkog upravnog okruga.

Nakon toga, 11. septembra, seminar će biti organizovan u Kragujevcu, u RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Seminar u Nišu, u RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, održaće se 13. septembra, dok će Užice biti domaćin 17. septembra u RPK Zlatiborskog upravnog okruga.

Seminar u Somboru, u RPK Zapadnobačkog upravnog okruga, održaće se 18. septembra, dok će u Zaječaru, u RPK Borskog i Zaječarskog upravnog okruga, biti realizovan 19. septembra.

Završni seminar biće održan 24. septembra u Beogradu, u prostorijama PKS.

Ukazano je da je BESTenergIS napredni informacioni sistem koji upravnicima zgrada omogućava kreiranje inventara zgrada sa njihovim energetskim karakteristikama, simulaciju i planiranje mera energetske efikasnosti, praćenje i verifikaciju sprovedenih mera i ostvarenih ušteda, te evidenciju prihoda i rashoda zgrada.

Softver sadrži klimatske podatke, podatke o insolaciji, nacionalnu tipologiju zgrada i GIS mape, čineći ga sveobuhvatnim alatom za upravljanje energijom i održavanjem zgrada.

Iz PKS je naglašeno da ovaj projekat predstavlja značajan korak ka unapređenju energetske efikasnosti i promociji održivih praksi u zgradarstvu, doprinoseći boljoj budućnosti za sve.

USAID-ov Projekat "Bolja energija" je petogodišnji projekat koji radi na unapređenju energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije na nivou opština.

Projekat nastoji da reši pitanje nedostatka podsticaja kao i ograničenih investicija u oblasti obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, zatim pitanje neefikasnog korišćenja energetskih resursa kao i slabo zastupljenu upotrebu obnovljivih izvora energije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije