Web Analytics
Drugi par pandi-blizanaca okotio se u Zoo-vrtu u Berlinu - BetaRS

Drugi par pandi-blizanaca okotio se u Zoo-vrtu u Berlinu

Zanimljivosti | Izvor: Beta-AP | 23.08.2024 | access_time 13:00
Drugi par pandi-blizanaca okotio se u Zoo-vrtu u Berlinu
Berlinski Zoološki vrt je danas objavio da je džinovska panda Meng Meng, dugogodišnja stanovnica vrta, i drugi put okotila blizance, a njihov pol još nije utvrđen sa sigurnošću.

Mladunčad su veoma mala - jedno 169 grama, a 136 drugo, i dugačka 14 santimentara.

Kao i drugi veliki medvedi džinovske pande su kada se okote gluve i slepe. Koža im je ružičasta, a crno-bela obeležja razvijaju se tek kasnije.

Direktor Zoo vrta Andreas Knirijem rekao je da mu je laknulo što su blizanci zdravi, izgledaju živahno i mama Meng Meng ih brižljivo neguje.

Zoo-vrt je dodao da velike pande kada okote blizance, obično odgaje samo jedno mladunče. Zato će se  nemački veterinari starati o oboje u saradnji s dvoje stručnjaka iz kineske Baze za istraživanje uzgoja džinovskih pandi u Čengduu koji su došli u glavni grad Nemačke.

Negovatelj pandi Florijan Siks je rekao da stručnjaci iz Kine gde se godišnje okoti dvadesetak pandi, imaju mnogo više iskustva i mogu bolje da procene napredovanje mladunaca.

Mladunčad će naizmenično biti sa majkom svaka dva tri sata da sisaju, a inače su u inkubatoru koji je dala jedna berlinska bolnica.

Ženke pande su u najboljem slučaju plodne samo nekoliko dana godišnje, a Meng Meng je podvrgnuta veštačkoj oplodnji 26. marta. Nove pande i njihova majka neće još biti prikazane javnosti, ali posetioci mogu videti oca Džaio Ćinga (14), pošto mužjaci pande nisu uključeni u podizanju mladunaca. 

Meng Meng i mužjak Džiao Ćing stigli su u Berlin 2017. godine. U avgustu 2019. Meng Meng je okotila blizance - mužjake Pita i Pola, poznatije po svojim kineskim imenima Meng Sjang i Meng Juan. To su bile prve velike pande okoćene u Nemačkoj.

Ti blizanci su bili glavna atrakcija u Berlinu do decembra, kada ali su po ugovoru vraćenu u Kinu.

Džinovske pande imaju teškoće u razmnožavanju i dolazak mladunaca je dobrodošao. Oko 1.800 pandi je u divljini u Kini, a nekoliko stotina u zoo vrtovima širom sveta.

Kina je prijateljskim zemljama pande - svoju nezvaničnu maskotu poklanjala decenijama u okviru "panda diplomatije", a sada ih pod komercijalnim uslovima samo iznajmljuje zoološkim vrtovima.

Teme