Web Analytics
Novi Pazar: Procesuirano više od 20 ekoloških krivičnih dela - BetaRS

Novi Pazar: Procesuirano više od 20 ekoloških krivičnih dela

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 23.08.2024 | access_time 13:55
Novi Pazar: Procesuirano više od 20 ekoloških krivičnih dela
Novopazarska komunalna milicija je u prvih šest meseci ove godine podnela nekoliko desetina prekršajnih prijava zbog zagađenja životne sredine, a prošle godine je u saradnji sa kriminalističkom policijom procesuirano više od 20 ekoloških krivičnih dela, rečeno je danas radiju "Sto plus" u ovoj službi.

Zamenik načelnika komunalne milicije Aladin Kecap rekao je u emisiji "Zeleni minuti" da su se tokom svog dosadašnjeg rada najviše susretali sa zagađivanjem reka, najčešće ispuštanjem otpadnih voda u njih.

"U većini slučajeva u pitanju je krv iz klanica životinjskog porekla kao i tečnost iz kamenjara koja se sliva u rečne vodotokove. To je gorući problem u ovom gradu poslednjih nekoliko decenija i mi smo se uspešno uhvatili u koštac sa tim, a svi privredni subjekti koji su u tome učestvovali su sankcionisani", rekao je Kecap.

Dodao je da su pripadnici komunalne milicije svakodnevno na terenu gde izlaze po prijavi građana, te da preventivno obilaze reke u gradu gde "neretko zateknu osobe koje bacaju otpad i zagađuju životnu sredinu".

"Građani sve više imaju poverenja u nas i ove godine smo imali više prijava nego prošle, zahvaljujući njihovoj svesti da nas obaveste o nekom ekološkom problemu. Očekujemo od građana da i dalje sarađuju sa nama, šalju nam fotografije onih koji zagađuju životnu sredinu, jer što pre dobijemo prijavu veće su šanse da počinilac bude sankcionisan", naveo je Kecap.

Istakao je da pored komunalne milicije u sankcionisanju počinilaca ekoloških krivičnih dela, učestvuju i kriminalistička policija, republički ekološki inspektor i komunalna inspekcija.

Novčana kazna za fizičko lice koje zagađuje životnu sredinu iznosi 25.000 dinara, za preduzetnike 75.000, dok je predviđena kazna za pravno lice 150.000 dinara.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori