Web Analytics
Premijer Indije Narendra Modi sastao se sa Zelenskim u Kijevu - BetaRS

Premijer Indije Narendra Modi sastao se sa Zelenskim u Kijevu

Svet | Izvor: Beta-AP | 23.08.2024 | access_time 14:30
Premijer Indije Narendra Modi sastao se sa Zelenskim u Kijevu
Indijski premijer Narendra Modi sastao se danas u Kijevu s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim tokom kratke posete za koju se mnogi u Ukrajini nadaju da će uključiti Indiju u mirovno posredovanje.

Zvaničnici Indije i Ukrajine kažu da će se poseta fokusirati na jačanje ekonomskih veza i saradnje u odbrani, nauci i tehnologiji, ali analitičari kažu da bi to takođe mogao biti pokušaj Modija da zauzme neutralniji stav pošto se smatralo da naginje ka Rusiji.

Sastanak je počeo tako što su obojica lidera posetila spomenik stotinama ukrajinske dece ubijene tokom više od dve godine rata.

Zelenski je objavio snimak na Telegramu na kojem se vidi kako se njih dvojica grle posle rukovanja.

"Konflikt je posebno razoran za malu decu. Moje srce je sa porodicama dece koja su izgubila živote, i molim se da nađu snagu da izdrže svoju tugu", napisao je Modi na društvenoj mreži Iks.

Dva lidera su položila plišane medvediće na spomenik i odala počast minutom ćutanja.

Ukrajinski mediji su javili da se Modi sastao i s predstavnicima indijske dijasporekoji su okupili oko indijskog premijera uzvikujući njegovo ime.

Modi je posetio i spomenik Mahatmi Gandiju u Kijevu.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak nazvao je Modijevu posetu "istorijskom" i istakao očekivanje Ukrajine da bi Indija mogla da ima ulogu u okončanju rata Rusije i Ukrajine "pravednim mirom".

"Mi poštujemo Indiju kao veoma veliku demokratiju i moćnu zemlju. Ali sada je neophodno reći ko je agresor, a ko je žrtva", rekao je Jermak za nedeljnik Indija Tudej (India Today).

Pre dolaska u Ukrajinu, Modi je tokom posete Poljskoj u četvrtak pozvao na diplomatske napore za okončanje rata, obećavši podršku Indije i rekavši da se nijedan sukob ne može rešiti na bojnom polju.

Pre mesec ipo Zelenski je kritikovao njegovu posetu Moskvi gde se sastao s predsednikom Vladimirom Putinom upravo na dan kada su ruske rakete pogodile Ukrajinu, ubivši stotine ljudi.

Zelenski je taj sastanak opisao kao "ogromno razočaranje i razoran udarac mirovnim naporima" i zamerio Modiju što je tokom pozdravljanja zagrlio Putina.

Indija je izbegavala da osudi rusku invaziju, već je pozivala Rusiju i Ukrajinu da sukob reše dijalogom i diplomatijom.

Modi je prvi indijski premijer u poseti Ukrajini još otkako su dve države pre više od 30 godina uspostavile diplomatske odnose.

Teme