Web Analytics
Na Homolju se pijaća voda koristi za istražne radnje za rudnik zlata, a meštani su pod restrikcijom - BetaRS

Na Homolju se pijaća voda koristi za istražne radnje za rudnik zlata, a meštani su pod restrikcijom

Životna sredina | Izvor: Beta | 23.08.2024 | access_time 16:30
Na Homolju se pijaća voda koristi za istražne radnje za rudnik zlata, a meštani su pod restrikcijom
Na Homolju se za potrebe istražnih radnji za rudnik zlata na lokalitetu Čoka Rakita, čista voda prevozi cisternama na vrh planine, dok je u Žabubici restrikcija, preneo je danas N1.

Ekoaktivista Ivan Milosavljević rekao je da je to protivzakonito.

On je naveo da se, korišćenjem pijaće vode za istražne radnje, krši član 72 Zakona o vodama koji kaže da se voda za piće može koristiti samo za snabdevanje stanovništva, sanitarno-higijenske potrebe, napajanje stoke, za potebe industrije koja zahteva visokokvalitetnu vodu (prehrambena, farmaceutska) i potrebe malih potrošača.

Dodao je da JKP Belosavac, u kojem radi lokalno stanovništvo, isporučuje već mesecima kanadskoj kompaniji Dandi, koja sprovodi istražne radnje na Homolju, pijaću vodu.

Milosavljević dodaje da kanadska kompanija već 15 godina buši po Homolju, a u poslednje tri intenzivno i da su za to vreme izbušili između 1.500 i 2.000 bušotina.

Istakao je i da su tražili informaciju koliko je do sada fakturisano vode kompaniji Dandi za potrebe istražnih radnji, prvi put im nisu odgovorili, pa su se žalili povereniku.

Ne zna se, prema njegovim rečima, da li postoje ugovori za donošenje pijaće vode, a dok cisterne dovoze pijaću vodu za istražne radnje za eventualni rudnik zlata, meštani Žagubice imaju restrikcije, dok selo Laznica, uopšte nema vodu.

Milosavljević ističe da kada ponestane pijaće vode, kompanija krade vodu iz okolnih potoka i podzemnih voda.

Takođe, navodi i da su im rekli da bi oni za potrebe istražnih radnji koristili tehničku vodu, "ali u Žagubici takve nema".

Naglašava da na Homolju vlada bezakonje, nikakve državne institucije ne sprovode zakone, sem selektivno, "a predsednik opštine odlučuje o životu i smrti".

Ono zbog čega meštani posebno strahuju je, dodaje, da će se koristiti cijanid, da će se procesom luženja vadilo zlato.

Milosavljević podseća na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je pronađena zlatna žila na istoku Srbije i "da nas je Bog pogledao".

Dodaje da trenutno na Homolju ima više radnika nego radno sposobnog stanovništva i da ima puno radnika iz Rumunije, Bugarske, Turske.

Novinarka N1 Žaklina Tatalović koja je posetila to podrućje rekla je da se na Homolju dešava "mnogo gori proces nego u Gornjim Nedeljicama".

Na pitanje da li se zna koliko su istražne radnje odmakle, Tatalović kaže da su očigledno dosta odmakle, "jer se nešto vadi iz zemlje, stavlja se u cisterne gde se prerađuje, pa se opet vraća u prirodu".

Ekipa N1 je pokušala da sazna od radnika iz JKP Belosavac odakle dovoze vodu, ali niko od njih nije želeo da govori, upućujući ih na upravu.

Aktivisti koji se bore protiv nezakonitog postupanja na Homolju su Rendžeri istočne Srbije i zaštitnici Homolja, ima ih petorica, šestorica, i oni su apelovali na "mlade muškarce, pune snage" da im se pridruže u patroliranju planinom.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina