Web Analytics
PKS: Video igre iz Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu u Кelnu - BetaRS

PKS: Video igre iz Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu u Кelnu

Tehnologija | 23.08.2024 | access_time 16:40
PKS: Video igre iz Srbije na najvećem svetskom gejming sajmu u Кelnu
Foto: Pixabay
Srbija se drugi put predstavlja na najvećem svetskom gejming sajmu Gamescom u Кelnu od 20. do 25. avgusta, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

U okviru vodeće biznis konferencije posvećene gejming industriji svoja dostignuća, u organizaciji Asocijacije industrije video igara Srbije (Serbian Games Association, SGA) i uz podršku Privredne komore Srbije (PКS) globalnoj publici predstavljena je gejming industrija Srbije.

U fokusu ovog predstavljanja je afirmacija vrhunskih domaćih talenata, originalnih igara koje nastaju u Srbiji, kao i kvalitetnih servisa koji mogu biti zanimljivi globalnim kompanijama, navodi se u saopštenju.

"Učešće na sajmu Gamescom omogući će novo umrežavanje i predstavljanje naših kompanija na svetskoj sceni. Potencijal srpske gejming industrije, koja je već vodeća u regionu, potvrđuje podatak da su 15 najvećih domaćih kompanija u ovoj oblasti prošle godine ostvarile prihod od 175 miliona evra, dok su video igre proizvedene u Srbiji u 2023. godini igrali više od 100 miliona ljudi širom sveta" izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PКS Mihailo Vesić.

Dodao je da je posebna vrednost te industrije u tome što zapošljava stručnjake raznih oblasti koje nisu direktno povezane sa informacionim tehnologijama, poput psihologa, scenarista, muzičkih i likovnih umetnika, dizajnera i mnogih drugih.

Gamescom je u Кelnu prošle godine imao 300.000 posetilaca iz preko 110 zemalja i 1.200 izlagača iz 53 zemlje.

Teme