Web Analytics
Kina i dalje najveće svetsko tržište industrijskih robota - BetaRS

Kina i dalje najveće svetsko tržište industrijskih robota

Tehnologija | 23.08.2024 | access_time 19:40
Kina i dalje najveće svetsko tržište industrijskih robota
Xinhua/Ren Chao
Kina je 11. godinu zaredom najveće svetsko tržište za industrijske robote, izjavio je zvaničnik kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT) na "Svetskoj konferenciji robota 2024" u Pekingu, prenela je agencija Sinhua.

Podaci pokazuju da je proizvodnja industrijskih robota u Kini dostigla 430.000 kompleta u prošloj godini, a da su nove kineske robotske instalacije činile više od polovine globalnog tržišta u protekle tri godine, rekao je Sin Guobin, zamenik ministra industrije i informacionih tehnologija.

Dodao je da je Kina, posle decenije naglog razvoja, postala snažan promoter rasta globalne industrije robota.

Sin je rekao da je kineska industrija robota tokom godina ostvarila veliki napredak u inovacijama i razvoju, i dodao da su ostvarena nova dostignuća u istraživanju i razvoju bioničke percepcije, kognicije, planiranja i tehnologija kontrole.

Od jula 2024. Kina može da se pohvali sa više od 190.000 efikasnih patenata vezanih za robote, što čini oko dve trećine ukupnog broja u svetu.

Sin je kazao da Kina produbljuje implementaciju inicijative "Robot plus Eplikejšn", promovišući integraciju robota u raznim industrijama. Tokom proteklih 10 godina, broj robota na 10.000 radnika u kineskom proizvodnom sektoru porastao je sa 49 na 470.

Petodnevna "Svetska konferencija robota 2024" u Pekingu počela je u sredu, uz učešće 169 kompanija iz celog sveta, uključujući velike globalne igrače kao što su Tesla i Siasun. Kompanije učesnice su izložile više od 600 robota, od kojih je preko 60 debitovalo na tom skupu.

Teme