Web Analytics
Drugi dan Festivala sportskog filma na Zlatiboru obeležile legende Ratko Rudić i Zoran Živković - BetaRS

Drugi dan Festivala sportskog filma na Zlatiboru obeležile legende Ratko Rudić i Zoran Živković

Društvo | Izvor: Beta | 23.08.2024 | access_time 22:40
Drugi dan Festivala sportskog filma na Zlatiboru obeležile legende Ratko Rudić i Zoran Živković

Drugi dan Međunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru obeležila su dva filma o dve sportske legende, vaterpolo treneru Ratku Rudiću i rukometnom treneru i stručnjaku Zoranu Tuti Živkoviću.

Film pod nazivom "Dogodio se - Ratko Rudić" je sumirao karijeru Rudića, najtrofejnijeg vaterpolo trenera na svetu - sa 39 medalja, od kojih je 25 osvojio s nacionalnim timovima.

"Ovaj film je značajan za mene lično, jer govori o mojoj sportskoj karijeri i kao igrača i kao trenera. Međutim mislim da ima veći značaj kao sportski dokument o povjesti vaterpola u poslednjih 60 godina, tu se izmenjalo 120 najpoznatijih igrača, trenera i funkcionera. To je nešto što će ostati zabeleženo u budućnosti i mladi igrači, će moći da se upoznaju sa onim što se dešavalo u proteklih 50-60 godina", kazao je Rudić agenciji Beta.



Rad na dokumentarcu trajao je pet i po godina, a uključio je 125 sagovornika iz osam zemalja.

Rudić je, povodom priznanja za životno delo, koje je dobio juče na otvaranju festivala, kazao da mu je to najdraža nagrada.

"Jako mi znači priznanje, ovaj festival je spoj kulture i sporta. Izlazi iz okvira samog sportskog rezultata i govori o određenom društvenom uticaju sporta, a pogotovo što se tiče kulture i prema tome meni je to zaista najdraža nagrada koju sam dobio", kazao je on.

Rudić je izjavio da je prvi put na Zlatiboru i dodao je da je oduševljen klimom, hranom, kao i to što ima puno omladine i sporta.

"Izvanredno, prvi put sam ovde, vozio sam se gondolom da upoznam širu okolinu, prema tome imam dobre utiske i sigurno ću se vratiti ponovo ovde", kazao je on.

Ratko Rudić je najtrofejniji vaterpolo trener na svetu - sa 39 medalja, od kojih je 25 osvojio s nacionalnim timovima, a kao selektor Jugoslavije, Italije i Hrvatske osvojio je četiri olimpijska zlata, po tri svetska i evropska, dok, kako je istaknuto, nikada nije izgubio nijedno finale.

Dokumentarno - sportski film pod nazivom "Zoran Tuta Živković - NepobeDIV" prikazan je premijerno u Kulturnom centru na Zlatiboru, a urađen je po ideji sportskog novinara Dušana Jovića, koji je pratio i beležio uspehe proslavljenog trenera.

"Film je na neki način uspeo, moja karijera je bila dosta velika i dugačka, tako da vidim da su gledaoci zadovoljni i drago mi je zbog toga", kazao je Živković agenciji Beta, nakon premijere.

On je rekao da je odugovlačio snimanje filma, ali da je na kraju po njegovom mišljenju film uspešan.

"Teško je sad sve to analizirati, a i po meni je ovo, ipak uspeo film. Dugo sam ja trajao, 60 godina, puno sam imao tih dobrih i loših rezultata, sve manje loših i na kraju sam ipak bio uspešan i kao sportista i kao trener", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima, da bi postao veliki šampion, potrebno je dosta rada, odricanja i tek nakon toga se dolazi do velikog uspeha.

Producent filma Oliver Paunović rekao je da je ponosan što je premijera filma na ovom festivalu i podsetio da je Živković pre dve godine na ovom festivalu dobio priznanje za životno delo.

"Tuta je veliki čovek, gospodin, čovek koji je zaslužio jednu ovakvu priču. Mislim da će ovaj film biti za buduća pokolenja jedna pokretačka snaga", istakao je Paunović.

Zoran Tuta Živković jedan je od najboljih rukometnih stručnjaka na prostorima bivše Jugoslavije, a svojevremeno i Evrope. On je najtrofejniji selektor i poslednji trener, koji je stigao do zlatne medalje sa reprezentacijom bivše Jugoslavije. Zaslužan je za razvoj rukometa u Egiptu, a i jedan je od retkih koji je osvojio zlato i kao igrač i kao trener.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

 
 

Teme