Web Analytics
Kina se protivi američkim sankcijama njenim kompanijama zbog navodnih veza sa Rusijom - BetaRS

Kina se protivi američkim sankcijama njenim kompanijama zbog navodnih veza sa Rusijom

Svet | Izvor: Beta-AP | 25.08.2024 | access_time 10:35
Kina se protivi američkim sankcijama njenim kompanijama zbog navodnih veza sa Rusijom
Kina je danas izrazila protivljenje najnovijim američkim sankcijama uvedenim njenim kompanijama zbog  navodnih veza sa ruskim ratom u Ukrajini, rekavši da će usvojiti neophodne mere da zaštiti prava i interese svojih kompanija.

SAD su u petak najavile uvođenje sankcija stotinama kompanija u Rusiji, Evropi, Aziji i Bliskom istoku, optužujući ih da pružaju proizvode i usluge koji omogućavaju ratne sposobnosti Rusije i pomažu njenoj sposobnosti da izbegne sankcije. Američki Stejt department je rekao da je zabrinut zbog "veličine izvoza robe dvostruke namene" iz Kine u Rusiju.

Kinesko Ministarstvo trgovine je u današnjem saopštenju izrazilo oštro protivljenje nameri SAD da stave više kineskih kompanija na svoju listu sankcionisanih. Ovaj potez sprečava te kompanije da trguju sa američkim firmama bez dobijanja gotovo nedostižne posebne licence.

Ministarstvo je saopštilo da su akcije SAD "tipične jednostrane sankcije", rekavši da će one poremetiti globalne trgovinske narudžbe i pravila, kao i uticati na stabilnost globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja.

"Kina poziva SAD da odmah zaustave svoju pogrešnu praksu i preduzećemo neophodne mere da odlučno zaštite legitimna prava i interese kineskih kompanija", navodi se u saopštenju.

Prema američkom Stejt departmentu, neke kompanije sa sedištem u Kini isporučivale su mašine, alatke i komponente ruskim kompanijama.

Kina je pokušala da se pozicionira kao neutralna u ukrajinskom sukobu, ali sa Rusijom deli veliki animozitet prema Zapadu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Rukomet

Hronika