Web Analytics
Tanasković: Dobro bi bilo da papa Franja dođe, licemerni zahtevi da se vrh SPC izjasni o litijumu - BetaRS

Tanasković: Dobro bi bilo da papa Franja dođe, licemerni zahtevi da se vrh SPC izjasni o litijumu

Politika | 25.08.2024 | access_time 11:50
Tanasković: Dobro bi bilo da papa Franja dođe, licemerni zahtevi da se vrh SPC izjasni o litijumu
Foto: Beta/Milan Obradović
 Akademik SANU Darko Tanasković ocenio je da bi poseta Srbiji poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje donela više koristi nego štete, ali da ne očekuje pomake u vezi sa tim s obzirom na dodatno zaoštravanje u odnosima između Zapada i Istoka zbog rata u Ukrajini.


"Uz rizik da budem optužen za 'papizam' i slične grehe, uz puno uvažavanje argumenata onih koji se tome načelno protive, uveren sam da bi nam poseta pape Franje Srbiji, pod uslovom da bude susretno i dobro pripremljena, donela više koristi nego štete, posebno na međunarodnom planu", rekao je u intervju za današnji list "Politika" Tanasković, poznati orijentalista i nekadašnji ambasador u Vatikanu.

On je ukazao da "s obzirom na dodatno opšte zaoštravanje između (post)hrišćanskog Zapada i pravoslavnog Istoka", usled rada u Ukrajini, sa svim posledicama koje je donelo, ne veruje da je "trenutno moguće očekivati neke pomake u vezi sa posetom poglavara Katoličke crkve Srbiji".

"Sve što sam rekao odnosi se na ovog papu i njegov eventualni dolazak", naglasio je Tanasković.

Na pitanje novinara o pozivanju vrha Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se izjasni o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji, iz pojedinih krugova, uz aplauze vladikama koji su protiv, Tanasković je odgovorio da je njeno "saborno pozvanje da doprinosi jedinstvu, a ne produbljivanju podela u srpskom narodu".

"Zašto bi se ona stavljala na neku stranu u vezi sa jednim nedavno otvorenim kontroverznim i neprimereno dramatizovanom fenomenom, o kome tek treba da se na stručnom i političkom nivou kompetentno progovori i, ako je moguće, povede dijalog između suprotstavljenih stavova. Ako je takav dijalog uopšte moguć", rekao je Tanasković.

"Indikativno je, kao izraz bezočnog licemerja i cinizma, da od patrijarha, u ime moralnih vrednosti hrišćanstva i pastirske odgovornosti, drsko traže da se izjasni i isti oni koji u svakoj prilici kad Crkva javno progovori o nekoj društvenoj temi dižu galamu, navodno štiteći sekularni poredak od klerikalnog 'mešanja'", naglasio je Tanasković.


Teme