Web Analytics
U Francuskoj uhapšen osnivač Telegrama, ruska ambasada traži objašnjenje - BetaRS

U Francuskoj uhapšen osnivač Telegrama, ruska ambasada traži objašnjenje

Svet | 25.08.2024 | access_time 18:40
U Francuskoj uhapšen osnivač Telegrama, ruska ambasada traži objašnjenje
AP Photo/Tatan Syuflana, File
Osnivač i izvršni direktor aplikacije za dopisivanje Telegram Pavel Durov uhapšen je na aerodromu po sletanju u Pariz, izvestili su danas francuski mediji.

Osnivač Telegrama, koji je bio u pratnji svog telohranitelja i supruge, uhapšen je u subotu uveče na aerodromu Pariz-Le Burže nakon što je privatnim avionom doleteo iz Azerbejdžana.

Durov, koji ima rusko i francusko državljanstvo, trebalo bi večeras da se pojavi pred istražnim sudijom.

Francuski mediji javljaju da mu preti optužnica zbog niza prekršaja, kao što su terorizam, droga, pranje novca, prevara i krijumčarenje.

U izveštajima se navodi da je nalog izdala Francuska na zahtev specijalne jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje zadužene za istragu zločina nad maloletnicima, uključujući seksualnu eksploataciju na mreži, kao što je posedovanje i distribucija sadržaja seksualnog zlostavljanja dece.

Zvaničnici ruske vlade izrazili su ogorčenje zbog hapšenja Durova i kritikovali, kako su naveli, dvostruke standarde Zapada u pogledu slobode govora.

Ruska ambasada u Parizu zatražila je od francuskih vlasti objašnjenje razloga za hapšenje osnivača Telegrama i navela da su one do sada odbijale da sarađuju.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je na svom Telegram nalogu napisala da je 2018. godine grupa od 26 nevladinih organizacija, među kojima su Hjuman rajts voč, Amnesti internešenel, Fridom haus, Reporteri bez granica, Komitet za zaštititu novinara i drugi, osudili odluku ruskog suda da blokira aplikaciju.

"Mislite li da će se ovoga puta obratiti Parizu i zahtevati oslobađanje Durova?". napisala je ona.

Kanal Telegram je posebno popularan u Rusiji, Ukrajini i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Aplikacija je zabranjena u Rusiji 2018. godine, nakon što je Durov odbio zahtev da se povinuje zahtevima vlasti i dostavi podatke o korisnicima. Ali zabrana je ukinuta 2021. godine.

Telegram je rangiran kao jedna od glavnih platformi društvenih mreža, posle Fejsbuka, Jutjuba, Vocapa, Instagrama, TikToka i Vičeta.

Zapadne vlade su često kritikovale Telegram zbog nedostatka moderiranja sadržaja na servisu za razmenu poruka, za koji stručnjaci kažu da otvara platformu za razmenu poruka za potencijalnu upotrebu u pranju novca i trgovini drogom.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika